Софийският районен съд преразгледа позицията си по "прословутото" дело, в което Лозан Панов жали акт на Сметната палата.

Със свое определение от днес СРС отменя факта, че е дал ход на делото. И приема, че т. нар. въззиваема страна вече не трябва да е Сметната палата, а образуваната междувременно КПКОНПИ. Именно в нея се е вляла частта от Сметната палата, която се занимава с имуществените декларации на магистрати.

Както Клуб Z писа, на 12 юли Панов се яви като ищец лично в СРС срещу  акта, с който го глобяват 1000 лв., затова че е пратил декларацията си (в която между другото няма нищо "интересно", б.р.) до Инспектората на ВСС, а не до Сметната палата. Това стана след промените в Закона за съдебната власт, според които "тримата големи" трябва да се отчитат ред Инспектората на ВСС. 

Миналата година, след законовите промени в огледална ситуация бе главният прокурор Цацаров, който пък подаде декларацията си пред Сметната палата, а не пред ИВСС и бе глобен затова от Инспекората с 300 лв. Но този казус не бе интересен на "кавяфите", които бомбардират Панов с нечисоттии от тогава по този повод.

Според някои тълкувания Панов е трябвало да подаде един и същ документ пред ИВСС като председател на ВКС, но и пред Сметната палата като член на Висшия съдебен съвет. Между другото - само тогавашният председател на ВАС Георги Колев подаде... и на двете места.

Единственото заседание на СРС по повода докара в съдебната зала представителна извадка от журналисти като Илияна Беновска, която поправяше председателя на състава, че е казал "въззивно дело", а то било първоинстанционно (всъщност е въззивно, б.р.).

Сега с решението на съдия Ангел Павлов делото практически отива на рестарт, който ще се състои на 19 октомври, петък. Решението излиза на "ръба" на препоръчителния 3-месечен срок от последното съдебно заседание.

Ето и съобщението на пресцентъра на СРС едно към едно:

По дело с номер 2353/18 г. по описа на Софийския районен съд (СРС), образувано по  жалба на Лозан Панов – Председател на Върховен касационен съд срещу Наказателно постановление (НП) на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 15.10.2018г. в закрито заседание, 18 съдебен състав на СРС определи,че отменя определението за даване ход на делото в откритото заседание и всички последвали протоколни определения  и  насрочва същото дело за разглеждане в открито съдебно заседание на 19.10. 2018 г. (петък) от 13:00 часа, зала 7, в сградата на наказателно отделение (НО) на СРС - бул. "Генерал Михаил Д. Скобелев" № 23. Призовавани са страните и процесуалният представител на въззивника, като се призовава, като въззиваема страна КПКОНПИ (а не Сметната палата).