Eвропейската комисия може да отхвърли новия бюджет на Италия, който предвижда утрояване на съотношението на публичния дефицит към брутния вътрешен продукт (БВП).

За това намекна днес твърде прозрачно председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, цитиран на първите страници на всички водещи италиански медии.

"Ако приемем отклонението, ...някои страни ще ни засипят с обиди и хули с обвинението, че сме твърде гъвкави с Италия",  каза Юнкер на среща с журналисти от Ботуша.

Днес популисткото правителство в Рим изпрати на Комисията бюджетния си план, който предвижда бюджетните му дефицити през идните три години да бъдат 2,4% от БВП вместо 0,8% от БВП, както предвиждаше предишният лявоцентристки кабинет.

Бюджетът на всяка държава членка в ЕС е предмет на наблюдение от Европейската комисия и от останалите държави членки в рамките на т.нар. Европейски семестър. Целта на наблюдението е никоя страна да не се отклонява от нормите за бюджетен дефицит и публичен дълг и така да застрашава стабилността на общата валута, както това стана в годините на дълговата криза. Ако установи отклонения, Комисията може да предложи на Съвета на министрите на икономиката и финансите (ЕКОФИН) да направи задължително предписание на въпросното правителство да коригира бюджета си. Ако то не ги изпълни, ЕС може да наложи на съответната държава тежки глоби.

Изявлението на Юнкер означава, че вероятно Комисията му ще предложи именно такъв подход към Италия, което означава конфликт между Брюксел и правителството в Рим, съставено от две антиевропейски партии - лявопопулисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Северна лига".

Юнкер каза, че не го смущават подробностите от приходите и разходите на това правителство, а крайният резултат от тях, който драстично се различава от ангажиментите, които Италия вече е поела при неговите предшественици в Съвета ни минстрите и в срещите на върха на ЕС. Той обаче посочи, че Комисията няма да постъпва преднамерено с италианския кабинет, а ще води с него диалог, както с всички останали държави членки.

Дефицитът, който планира Италия е под горната граница от 3% от БВП, позволена от правилата на ЕС за финансова стабилност. Но дългът на страната (над 2 трилиона евро или 131% от БВП) е далече над максимално разрешените 60% от БВП. В такива случаи договорът на ЕС в своя член 126 позволява на Комисията да предписва на съответната страна по-големи фискални усилия. Той й позволява да направи същото, "ако въпреки изпълнението на изискванията по критериите, тя е на мнение, че съществува риск от прекомерен дефицит в някоя държава-членка".

Италианското правителство обещава, че ще може да намали дълга си и при увеличен дефицит. То настоява, че повишаването на разходите, и особено на инвестициите, ще стимулира икономиката, а оттам - и приходите на държавата.

Засега обаче уверенията му не се радват на доверие нито в Брюксел, нито от страна на финансовите пазари, където обслужването на италианския дълг в последните седмици поскъпна. Международният валутен фонд също предупреди Италия "да играе по правилата на клуба", към който принадлежи. Той заедно с това понижи прогнозата си растежа на нейната икономика в контраст с прогнозите на правителството.

 Финансовият министър Джовани Триа беше предложил бюджетен дефицит от 1,6% сто, за да избегне търкания с Европейската комисия. Бюджетът на страната за тази година предвижда дефицит от 1,8% от БВП.

Но "5 звезди" и "Лигата" го принудиха да приеме увеличечение, за да изпълнят предизборните си обещания за данъчна реформа, минимален месечен доход от 780 евро за 6,5 милиона социално слаби и увеличение на пенсиите за още 400 000 италианци.

От края на септември до днес рисковите премии (спредове) по италианските 10-годишни дългови облигации скочиха от 237 до над 300 базисни точки. Днес те паднаха леко под 300 точки след изказване на Триа, че дефицитът е "нормален" и че той ще убеди Европейската комисия в това. 

Триа е безпартиен професор по икономика. През миналата седмица се понесоха слухове, че коалиционните партньори ще го сменят заради настояванията му за по-нисък дефицит, но оставането му в правителството изглежда днес е окуражило инвеститорите в италиански дълг, коментира Ройтерс.

Под заглавие "Италия вече е пред бездната на дългова спирала" обаче Блумбърг отбелязва, че при тези нива на доходността (лихвата) по дълга, неговото бреме ще расте по-бързо от БВП и страната може да влезе в дългова спирала.

Според Ричард Макгуайър, шеф на лихвените стратегии на холандската Rabobank, цитиран от агенцията, за да излезе от опасната зона, доходността по италианските облигации трябва да се върне до 2,63% от 3,21% днес.