Капитан Матю Уеб

На днешния ден се навършват 139 г. от първото документирано преплуване на Ламанша от човек. На 25 август 1875 г. това прави британският капитан Матю Уеб. Преплуването на канала му отнема цели 21 часа и 45 минути, при положение, че съвременният рекорд е под 7 часа. В продължение на 31 години обаче неговото първо време не е подобрено.

През 1873 г. Уеб служи като капитан на кораба „Емералд“, когато прочита за неуспешния опит на Джей Би Джонсън да преплува Ламанша. Това го вдъхновява да опита сам и той напуска работа, за да тренира. Прави го в студените води на Темза, в Ламанша и в езерото Холингуърт.

На 12 август 1875 г. Уеб прави първия си опит да преплува канала, но е принуден да се откаже, заради силен вятър. На 24 август 1875 г. започва вторият му опит. Той се гмурка от кея на Адмиралтейството в Дувър. Плува бруст, тялото му е намазано с мас и го съпровождат три лодки. Въпреки, че го ужилва медуза и е завличан от силни течения, след 21 часа и 45 минути вече на 25 август капитан Уеб излиза на брега близо до Кале.

След успешния опит Уеб започва да се занимава професионално с плуване. Умира от удавяне при опит да постави друг рекорд в Ниагарския водопад през 1883 година.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 25 август по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив