Подкрепата за ЕС в България е значително по-ниска от средната в Съюза.

Това се казва в проучване на „Евробарометър“ върху ефекта „Брекзит“, съобщиха от Европейския парламент. То е проведено между 8 и 26 септември. Общо за ЕС са интервюирани 27 474 души, а за България - 1040.

55 на сто от анкетираните у нас смятат, че еврочленството на страната ни е нещо добро. Същевременно процентът на българите, според които сме спечелили от членството в Европейския съюз, е 60.

Последното проучване показва, че повече от всякога европейците смятат, че членството на страната им в ЕС е нещо добро. Става дума за 62 на сто. Това е най-високият процент измерен през последните 25 години.

68% също смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС, което представлява най-високият процент от 1983 г. насам.

Почти всички резултати, измерващи подкрепата за ЕС, показват значителен възход след референдума във Великобритания през 2016 г. Това предполага нарастващо безпокойство на целия континент по отношение на въздействието, което ще има излизането на Обединеното кралство от Съюза. Но показва и все по-голямата осведоменост за ползите от еврочленството.

53% от анкетираните смятат, че „Брекзит“ ще има отрицателни последици за ЕС в бъдеще.

В същото време, запитани как биха гласували ако утре в България се проведе референдум за членството на страната в ЕС, 54 на сто от анкетираните българи биха подкрепили оставане. Това също е значително по-ниско от средния резултат за целия Европейски съюз - 64%.

Поледните данни на „Евробарометър“ показват и нарастващо чувство за удовлетвореност сред европейците от демократичното функциониране на ЕС (49%). У нас тези проценти са 48.

48 на сто в Европа процента смятат, че гласът им в ЕС се зачита. Това настроение, изглежда, намалява в редица страни като България например, където този процент е 42.

Но не всички новини са добри, отбелязват от „Евробарометър“. Половината от респондентите не са доволни от посоката, в която се движи ЕС.

Българите обаче са по-положително настроени към Европарламента, откоркото е средното ниво в ЕС. Близо половината от запитаните хора у нас (47%) имат положително отношение към ЕП, което е с 15 процентни пункта над средното за ЕС ниво.

Проучени са и приоритетите на гражданите на ЕС за предизборната кампания за Европарламента за вота през пролетта на 2019 г В Европа на първо място е имиграцията (50%), следвана от икономиката и младежката безработица (по 47%) и борбата с тероризма.

В България първо място заема икономиката (59%), следвана от имиграцията (43%), социалната защита на гражданите (42%), защитата на потребителите и безопасността на храните (40%), борбата с тероризма (39%).