Администрацията на президента Тръмп е взела решение за временно изваждане на ръководителя на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин от списъка със санкциите, за да може да посети САЩ по покана на НАСА, предаде ТАСС, цитирана БТА.

Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който преди повече от седмица посети Москва, космодрума Байконур и за пръв път се срещна с Рогозин.

"Искам да обсъдя много въпроси с Дмитрий Рогозин", каза ръководителят на американското космическо ведомство.

"Ако желаем да установим стабилни работни взаимоотношения, трябва да започнем тясно да взаимодействаме един с друг. Това ще е от полза за двете страни. За да може генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин да посети САЩ, свършихме работа в редица направления. Постигнахме изваждането му от списъка със санкциите, за да дойде тук и да се срещне с представители на НАСА, както и с наши доставчици", допълни той.

През август влязоха в сила санкциите на САЩ срещу Кремъл заради случая "Скрипал". НАСА не може сама да осъществи проект, свързан с изпращане на изследователи на Марс, каза още директорът на НАСА Джим Брайдънстайн. "Искаме това да е проект, който предвижда международно сътрудничество", допълни.

По думите му, САЩ разработват свързаната с лунния проект архитектура - построяване на станция в окололунна орбита. Става въпрос за ракетиносители, командни модули за многократна употреба, спускаеми модули, които ще могат също да излетят от лунната повърхност.

"Всички тези технологии ще могат да се използват и при изследванията на Мар. Но САЩ не могат сами да направят всичко. Ако се появят международни партньори, които да участват в създаването на елементи на въпросната архитектура, ще можем заедно да направим повече, отколкото всеки би постигнал сам. Засега не знам коя страна ще се присъедини към осъществяването на този проект", с посочи Брайдънстайн.

По-рано бе съобщено, че НАСА планира да осъществи първи полет на човек до Червената планета към средата на 30-те години на този век с помощта на новия пилотиран кораб "Орион" и тежка ракета-носител Ес Ел Ес (SLS - Space Launch System).