Премиерът Бойко Борисов пристигна в събота вечер на летището в Абу Даби. Премиерът беше посрещнат от правителствена делегация на Обединените арабски емирства. 

На слизане от самолета Борисов беше приветстван от министър Очар бин Султан ал Олама, който отговаря за изкуствения интелект.

 Официалното посещение на Борисов в ОАЕ е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения с федералната монархия.

След ОАЕ Борисов отива в Египет. В рамките на визитата си той ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби, както и с вицепрезидента шейх Мохаммед, а в Египет - с президента Абдел Фатах Ас Сиси. В делегацията са още външният министър Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов. 

Престолонаследникът на Абу Даби, най-влиятелното от всички емирства в заливната федерация, е шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Той е наричан често само с абревиатурата МБЗ и е смятан за един от най-влиятелните лидери в арабския свят днес. Престолонаследникът минава за амбициозен лидер с визия за бъдещето не само на страната, но и на целия регион.

Смята се, че инвестиционните интереси на Абу Даби в района на Западните Балкани са в земеделие, строителство, военни технологии, авиация и туризъм. Сектори, в които точно България също смята, че има какво да предложи.

Вторият управленец от ОАЕ, с когото премиерът ни има среща, е управителят на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на федерацията и премиер на ОАЕ.

В края на ноември м.г. Борисов беше на посещение в Саудитска Арабия, където освен със срещи с крал Салман, престолонаследника Мохамед бин Салман, той се включи и в танц със саби.

През 2015 г. беше за втори път в Катар, заедно със седем ключови министри. През март т.г. в България на държавна визита беше емирът на Катар - шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани.