В НАТО смятат, че Русия е отговорна за намерението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват на действие (ДЛРСОД), защото Москва „ сериозно“ го нарушава. Това обяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску, като поясни, че след срещата на върха в Брюксел е изразена загриженост за руската ракетна система 9M729, информира ТАСС.

"Съюзниците от НАТО неведнъж изразяваха своите тревоги, че Русия не спазва своите международни ангажименти, включително и като страна по договора, който е сключен през 1987 година между САЩ и Съветския съюз. Още през юли в Брюксел на срещата на върха беше подчертано, че САЩ спазват своите задължения по този договор, докато в течение на много години поведението на Русия поражда съмнения“, е заявила Лунгеску.

Тя е припомнила също, че “след години на отричания и смут в последно време Русия е признала съществуването на ракетната система, без обаче да предостави необходимата яснота и обяснение. При отсъствието на какъвто и да е достоверен отговор от руска страна за тази нова ракета съюзниците смятат, че като най-правдоподобно се налага мнението за руската заплаха по отношение на договора.“  

Въпросът за излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие вероятно ще бъде поставен на срещата между руския президент Владимир Путин и Джон Болтън, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност, информира вестник „Известия“. Той вече е в Москва. Съобщението е направено в почивния ден от Дмитрий Песков, прессекретар на руския държавен глава, който е уточнил, че срещата ще се състои, но не в понеделник, пише "Фокус". 

В събота президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват и да започне да разработва ново оръжие. Москва определи това решение като „удар по световната стратегическа стабилност“ и желание на САЩ да изгражда еднополюсен свят.

Москва очаква официални разяснения от Вашингтон за изявлението на Тръмп, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

По думите му реакциите, включително в самите Съединени щати, на това декларирано намерение са "достатъчно противоречиви", тоест има мнение за и против. Лавров отбеляза, че ако при посещението си в Москва Болтън реши да даде официални обяснения, Русия тогава ще оценява ситуацията. Министърът добави, че Русия е готова и по други канали да получи информация от американската страна. 

В неделя "Файненшъл таймс", позовавайки се официален източник във Вашингтон, писа, че САЩ обмислят варианти за преразглеждане на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ). Лавров потвърди, че Русия отдавна е готова да преговаря за удължаване на срока на този договор.

"Ние неведнъж, включително и президентът на Русия Владимир Путин, сме изразявали своята готовност, както е предвидено в самия договор, да продължим действието му след 2021 г., когато изтичат първите десет години от неговото действие", каза пред репортери Лавров. 

Асошиейтед прес съобщи, че според Тръмп Русия изпробва или произвежда изстрелвани от суша крилати ракети с ядрена бойна глава и обсег от 500 до 5500 км, което е нарушение на договора. Русия винаги е отхвърляла такива твърдения и е обвинявала САЩ, че именно те са нарушителите. 

Изявлението на Тръмп за евентуално денонсиране на договора от американска страна имаше разнопосочни реакции.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза пред "Файненшъл таймс", че Обединеното кралство застава твърдо зад САЩ по този въпрос и призова Кремъл "да сложи ред в къщата си". Германският външен министър Хайко Маас каза, че думите на Тръмп "поставят трудни въпроси" пред Германия и Европа, но същевременно призна, че Русия не е дала аргументи, че не нарушава договора, предаде АП. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че ако САЩ се изтеглят от двустранния договор, това ще означава, че те "не завоалирано, а направо" ще започнат разработване на забранените от договора оръжия. Тогава по думите на Песков Русия ще бъде принудена да вземе мерки за "възстановяване на баланса в тази област", добави ТАСС.