Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заяви, че руската страна е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Той уточни, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

САЩ се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, според Вашингтон, представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г., отбелязват ДПА и Франс прес. Русия от своя страна смята, че американската система за противоракетна отбрана нарушава договора.

Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици.

Споразумението укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра, припомня АП.

Тръмп направи изявлението си след среща с избиратели в град Елко, щата Невада. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристигна днес в Москва, започвайки Русия, Азербайджан, Армения и Грузия.

Според британския в. "Гардиън" самият Болтън е оказал натиск върху Тръмп за оттегляне от договора. Той блокира и всякакви преговори по договора за балистичните ракети СТАРТ, чийто срок изтича през 2021 г. и който Москва иска да удължи, отбелязва АФП.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от страна на САЩ е в интерес на Кремъл.

"Главният губещ са нашите европейски съюзници", добави той в изявление в Туитър, цитирано от ТАСС.

Реакцията на Москва

Руският сенатор Алексей Пушков коментира в туитър, че евентуално изтегляне на САЩ от договора би представлявало втори удар на Вашингтон по световната стратегическа стабилност. Първият удар беше напускането на договора за противоракетна отбрана, уточни той.

САЩ нямат никакви доказателства за предполагаемите руски нарушения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и искат да въвлекат Русия в надпревара във въоръжаването, подобно на СССР преди време, заяви руският сенатор Франц Клинцевич. Този план няма да проработи, подчерта той, уверявайки, че страната може да гарантира сигурността си при всякакви обстоятелства. 

Главният мотив за решението на САЩ да излязат от договора е мечтата за еднополюсен свят, която няма да се сбъдне, заявява източник от руското външно министерство, цитиран от ТАСС и АФП.

"Освен това подобно решение се вписва в курса на САЩ да напускат международно-правните споразумения, които им налагат същите задължения, като на техните партньори и правят уязвима концепцията за собствената им изключителност", добавя той, пише БТА.

Навремето точно разполагането на американски крилати ракети със среден обсег на действие в Европа и разгорялата се надпревара във въоръжаването бе един от факторите, довели до рухването на комунизма и разпада на СССР, припомнят дипломати.

„Това ще бъде изключително опасна стъпка, която, убеден съм, не само че няма да бъде подкрепена от международната общност, но ще провокира и сериозно осъждане“, заяви днес руският зам.-външен министър на Москва Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Оттеглянето най-вероятно е свързано с разработването на руската ракета „Новатор 9М729“, която според НАТО ще даде на Русия възможността за скоростен ядрен удар срещу страна от военния пакт.

Според Москва няма доказателства, че разработеното оръжие нарушава договора от 1987. Русия твърди още, че US системата за противоракетна отбрана в Европа нарушава договора, защото пусковите установки за иначе защитните ракети можело да се използват за изстрелване на нападателни.

Сергей Рябков смята, че договорът е „важен за международната сигурност в сферата на ядрените оръжия и за поддържане на стратегическата стабилност“. Той добави, че Русия осъжда опитите на САЩ да получат „отстъпки чрез изнудване“.