Унгарският премиер Виктор Орбан срещна остра съпротива от местни университети след като забрани изучаването на предмета "джендър изследвания", предаде Си Ен Ен.

"Позицията на правителството е, че хората се раждат мъже или жени", заяви говорител властта. "Ние не смятаме, че е редно да се говори за "социално-конструирани" полове, по-скоро за билогични".

Миналия петък унгарското правителство оттегли акредитацията и финансирането на програми по "джендър изследвания" в двата университета в Унгария, в които се преподават.

Според Централноевропейския университет в Будапеща, правителството не е представило обяснение защо забранява магистърските програми по "джендър изследвания".

    "Солидарни сме с унгарските си колеги и се противопоставяме на поредното нарушаване на академичната автономност в страната", заяви университетския Департамент по джендър изследвания. "В лицето на политически решения като неотдавнашното, с което се подценява академичната легитимността на джендър изследванията, ние искаме да подчертаем, че концепцията за джендър е основен елемент от човешкото изживяване и че е доказала своята значимост в много сфери на академичното познание"

    Забраната може и да не успее: научните степени в Централноевропейския университет са акредитирани и в Съединените щати и програмите ще продължават да приемат нови желаещи.