Въпреки спечеления от Столична община първи рунд срещу гражданите, които жалеха скока на цената на билета за градския транспорт за еднократно пътуване с 60%, оказва се, битката в съда продължава. Става въпрос за делото срещу поскъпването на билетчето от 1 лев на 1 лев и 60 стотинки, като сагата се точи от две години.

Делото бе прекратено след юридическа хватка от страна на „Московска“ 33, но сега от Гражданска инициатива „За обществен и релсов транспорт“ обявиха, че започват ново.

Хватките

Както е известно, през 2016 година без мотиви, финансова обосновка и широко обществено обсъждане Столичният общински съвет (СОС) прие изменение в наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община, с които увеличи цената на билета.

Последва дело, основен двигател на което бе "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

През февруари 2017 г. Административен съд-София-град (АССГ) се съгласи с мотивите на жалбоподателите и отмени наредбата. Решението обаче не бе окончателно и подлежеше на обжалване пред ВАС.

Междувременно 20 дни преди заседанието на ВАС на 25 април т.г. Столичният общински съвет прие изцяло нова наредба за пътуването с обществения градски транспорт, като отмени действащата, която бе предмет на делото. Мотивът бе, че глобите за нередовни пътници трябва да се намалят, защото са несъизмеримо големи с нарушението. За такава стъпка обаче не е нужна отмяна на цялата наредба, а просто изменение в действащата. Такива бяха аргументите и на общинските съветници от ДСБ и БСП да се обявят против отмяната на старата наредба.

Тя все пак бе отменена и така на практика изчезна обсъжданата материя на делото. Това даде основание на общината да поиска от съда да го прекрати. Което съдът направи с окончателното си решение от 9 юли 2018 г. Решението бе подписано с особено мнение от съдия Жанета Петрова.

Втори дубъл

Сега от гражданската инициатива обявяват „втори дубъл“ – ще жалят новата наредба за пътуването в градския транспорт.

"Започва вторият дубъл на делото. Ние не се отказваме и ще продължим битката за справедливост и определяне на цената на билета въз основа на европейското законодателство, а не на това какво е решил някой в общината извън всякаква логика на реални приходи и разходи. С новата цена на билета, пътниците в градския транспорт не са се увеличили, загубите на експлоатационните предприятия не са намалели. Продължаваме да настояваме за оставката на вносителите на решението - общинските съветници Екатерина Йорданова и Зафир Зарков от ГЕРБ.“, оповестиха от инициатива „За обществен и релсов транспорт“.