Без нито един против и въздържал се, със 174 "за" от 174 гласували, парламентът прие на първо четене днес законопроекта за хората с увреждания след неколкомесечни протести на майките на деца с увреждания, подкрепени от омбудсмана.

За мерките, предвидени в него и в законопроекта за личната помощ, в проектобюджета за 2019 г. са предвидени 150 милиона лева, а хоризонтът на законодателните промени е до 2021 г.

Едни от най-съществените промени в законопроекта са: признаване за осигурителен стаж на времето, през което родител се грижи за дете с увреждания; индивидуалната оценка и обвързване на финансовата подкрепа, основана на нея, а не на решението от ТЕЛК и обвързана с линията за бедност; квоти за работодатели, които да назначават хора с увреждания; на кооперациите на хора с увреждания се преотстъпват 50% от осигуровките за пенсия и здраве.

Министърът на труда и социалната политика ще остане председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, обявиха от ГЕРБ, които ще внесат промяна за целта между първо и второ четене. Така  се възпрепятства оглавяването му от вицепремиера Валери Симеонов, навлякъл си гнева на майките на деца с увреждания с обидни квалификации.

Всички парламентарни групи изразиха подкрепа за проекта, но не спестиха и критики. Основните опасения бяха свързани с капацитета и експертния потенциал на социалните работници, които от 1 януари догодина ще трябва да започнат да изготвят индивидуалните оценки на хората с увреждания. На базата на тези оценки ще се отпуска месечната финансова подкрепа и целевите помощи.

Председателят на социалната комисия в 44-ото НС Хасан Адемов (ДПС) благодари на всички, участвали в подготовката на закона, за да има "прилично ниво на съгласие в пленарна зала". 

В ЕС всеки шести човек е с някаква степен на увреждане, това са 80 милиона европейски граждани от 500-милионна Европа, в България 50% имат някаква степен на увреждане - това са 729 219 души, от които 27 130 деца. С месечна финансова подкрепа са 497 000. Това означава, че този проблем е изключително сериозен и неслучайно дискусията е трудна, заяви Адемов. 

Той акцентира върху съществените промени, заложени в законопроекта, сред които предоставяне на всички мерки от една централизирана агенция, която трябва да заработи от 2021 г. 

Дотогава индивидуалната оценка на потребностите ще се извършва от специализирани отдели към 147-те дирекции "Социално подпомагане", а подготовката на техните служители в последните месеци на 2018 година е от особена важност, за да заработи законът.

"Сигурен съм, че хората в тези нови структури ще получат необходимата квалификация и на база методиката, която ще бъде изготвена от министъра на социалната политика, да започнат работа. За да се стигне до новата финансова подкрепа, трябва да има структуриране на тези 147 дирекции социално подпомагане, тяхното преформатиране, за да могат да правят оценките. В противен случай всичко, разписано в закона, ще си остане на хартия", посочи Адемов.

Опасения изразиха и от БСП, тъй като относно индивидуалната оценка на социалните работници се вменяват сериозни задължения, а те не са образователни експерти, не са трудови посрдници, не са лекари, а освен това са и зле заплатени.

Видовете подкрепа - в зависимост от степента на увреждане, ще бъде предоставена в границите между 7 на сто, което е 24.36 лева и 77% - 198.36 лева, от линията на бедност, което е значително повече от досегашните интеграционни добавки, които са в размер на 75 лева за т.г.

От 2020 г., на база разработен от Министерството на здравеопазването механизъм, по нови стандарти ще се отпускат помощните средства за хората с увреждания. В момента те се предоставят чрез Агенцията за хората с увреждания, която лицензира фирми, предоставящи тези средства и получаващи парите, отпускани за тях.

Адемов отбеляза, че макар работодателите "да са скочили" срещу разписания в закона квотен принцип, това не е неизпълнима мярка. Проектът предвижда задължение за предприятия от над 50 до 59 човека да назначат двама души с увреждания, а с численост над 100 - 2% от числения състав.

Големият страх е от т. нар. компенсационна вноска - ако не изпълниш мярката, 30% от минималната работна заплата за незаето място. Това е превантивна мярка и съм убеден, че никой няма да плаща т.нар. компенсационна вноска, ако се дефинират конкретно възможностите за алтернативни мерки, за да бъдат преодолени тези страхове, заяви Хасан Адемов.

Той припомни също така, че наред с квотите, се дава възможност на работодателите да участват в програми и да ползват финансиране, което да осигури на хората с увреждания достъпна среда.

"Този закон не решава всички проблеми, но прави големи крачки. Днес е димитровден, нека този ден да бъде началото на новата промяна за политиките на хората с увреждания", пожела председателят на социалната комисия.

Георги Гьоков (БСП) заяви, че е нужна реформа в цялата социална сфера, тъй като сега се правят "хаотични промени, които гасят пожари и запълват дупки". 

Старият закон за хората с увреждания е преправян над 30 пъти, така че е дошло времето за новия закон, заяви д-р Калин Поповски (Обединени патриоти). Той добави, че за първи път в разходната част на бюджета е предвидена толкова голяма сума за целта - 150 милиона лева. Това е с 56% повече от тазгодишните средства за хората с увреждания, посочи зам.-председателят на социалната комисия Светлана Желева (ГЕРБ).

Не мина без престрелка между БСП и ГЕРБ

Дебатите по същество преминаха в политическа престрелка и тон даде Антон Кутев (БСП), който заяви, че именно протестите са направили политиката за хората с увреждания приоритет за правителството.

"Идеята, че няма драма е погрешна. Драма има и тя е сериозна. Подбрали сте абсолютно неподходящ човек", коментира Кутев евентуално назначение на вицепремиера Валери Симеонов за шеф на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Той отбеляза, че протоколът към Конвенцията за хората с увреждания на ООН не е ратифициран и хората с увреждания не могат да съдят държавата, за да си търсят правата.

"Този законопроект нямаше да бъде факт, ако не беше полезното взаимодействие на граждански организации, действия на опозицията и МТСП, това е уникален исторически момент, гражданският натиск през усилията на опозицията свърши работа. Беше последователен и смислен и ако не беше той, този резултат нямаше да го има", посочи Антон Кутев.

Експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции, които третират правата на личността, каза в отговор председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

"Колега Кутев, ако искате резултат, не преекспонирайте. Останете на базата на разумния диалог... Представете си, че говорите не пред този състав на парламента, а пред Емилия Масларова или пред Сергей Станишев. Искам да кажете твърденията и изискванията си пред тях", заяви Кирилов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също не остана по-назад, отбелязвайки, че преди изказването на Антон Кутев дебатът е вървял "много конструктивно“.

"Молбата ми към БСП е да престанат да внасят омраза и напрежение. Направете го, някъде другаде. Може би имате лични проблеми, всеки има, но не ги изразява в парламента", призова Цветанов.

"Аз нямам проблеми с имоти, вие имате, отговори му Кутев. "Ако ще говорим за парламентаризъм, вие имате да връщате пари на държавата. Според имотната декларация имате пари да ги върнете. Призоваваме ви, след като върнете парите, да назовете поне четири проблема в държавата и да ги решите", каза още той.

"... Колкото до казаното от Антон Кутев, то и за него се говори, че има фабрика за чоропогащници. Това ли трябва да се говори пред майките на деца с увреждания", контрира Вежди Рашидов (ГЕРБ). "Тези хора искат лекарства, да си купят сирене, да има условия да растат децата им, а ние се занимаваме с лични нападки. Вие сте като солист на ансамбъл "Филип Кутев". Има, няма, вашият глас се чува", обърна се бившият министър на културата към Антон Кутев.

Когато някой няма мотиви, минава към лични нападки, това е същността на БСП, обобщи Цветанов.

След което лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че никой не може да каже на народен представител дали може или не може да се изказва.

"Издаване на присъди е поредният удар по българската държавност и затова парламентаризмът е с най-ниския рейтинг в България", каза Нинова и припомни как е започнало всичко - "... с изгонването на майките от парламента от Емил Христов, защото носели надписи "Системата убива".

Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да имате консенсус по отношението към хората с увреждания, каза Нинова. "Протестите пред МС са всеки ден. Това ли е работата, която сте свършили. Ние не ви даваме оценка, те ви я дават, когато всеки ден са под прозорците на парламента", обърна се тя към ГЕРБ.

"Това означава или несвършена работа, или показано отношение. Ако днес полагаме усилия да сложим начало на една реформа и да свършим работа, сте им длъжници. Показахте унизително и нечовешко отношение към тези хора, днес „се биете в гърдите“, че работите и търсите консенсус", заяви лидерът на БСП.