След единодушието по законопроекта за хората с увреждания, приет на първо четене днес, парламентът прие и два законопроекта за личната помощ - на омбудсмана Мая Манолова и внесен от БСП и на партия "Воля".

И двата проекта предвиждат предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК, а допълнителните средства за целта са 105 милиона лева.

След приемането им депутатите се изправиха на крака и аплодираха майките на деца с увреждания, които бяха дошли в пленарна зала и проследиха дискусията от балкона ѝ.

И двата законопроекта определят личната помощ като механизъм за подкрепа на лица с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности.

Механизмът "лична помощ" се основава на гарантирана от държавата финансова подкрепа, индивидуалните потребности и избор на хората с увреждания. Хората с увреждания ще избират асистентите си, ще могат да договарят условията и да прекратяват договорите. Личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. 

Преди да започне дискусията по законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ, Вера Иванова - една от майките от инициативата "Системата ни убива", заяви:

"Вече топката е в Народното събрание. Ние ще бъдем вътре и ще реагираме, и сме готови за протест по всяко едно време на денонощието."

Междувременно продължават протестите на майките с искания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече "кресливи жени" с "уж болни деца". В 17.30 часа днес пред сградата на Министерски съвет отново е насрочен протест, към който се присъединяват и много граждани.