Лекарите в Монреал скоро ще предлагат и ново лечение на пациентите си - изобразително изкуство, съобщава Би Би Си.

Лекарска организация и Музеят за изящни изкуства на Монреал са сключили партньорство. Идеята е лекарите да предписват като терапия свободни посещения в музея.

Инициативата се смята за първа по рода си в света.

От музея обясняват, че докато разглеждат колекцията им, пациентите ще имат "релаксиращо, възстановяващо изживяване".

Проектът влиза в действия от 1 ноември т. г.

Лекарите, които са членове на Médecins francophones du Canada, ще могат да се регистрират и в началната фаза на проекта да предписват до 50 рецепти с безплатни посещения на Музея за изящни изкуства.

Натали Бондел, директор на музея, която стои зад инициативата, вярва, че културното изживяване скоро ще бъде прието като лечебен метод.

Тя се надява, че ако проектът се окаже успешен, тази инициатива ще бъде заимствана от музеи в цял свят.

В изявление д-р Елен Бойер от Médecins francophones du Canada (Лекари франкофони на Канада) казва, че все повече изследвания показват, че контактът с изкуството има позитивен ефект върху здравето на хората.

"Аз съм уверена, че моите пациенти ще бъдат очаровани да посетят музея, за да облекчат страданията си, като това лечение няма странични ефекти", обяснява тя.

Лекарите могат да предписват това лечение и за физически, и за психически страдания.

Музеят предлага и програми за арт терапия, наскоро нае и арт терапевт, участва и в клинични проучвания, които изследват въздействието на посещенията в културната институция върху хора с различни психически и физически проблеми - от хранителни разстройства до рак на гърдата. 

Идеята, че "изкуството е добро лекарство", както твърдят от музея в Монреал, набира привърженици в цял свят.