Обединение на всички националноотговорни партии с цел запазване на демокрацията в страната, нова форма на управление – на националното съгласие и курс към „тактически“ бойкот на управляващите.

Това са част от целите, които ДПС си поставя, стана ясно след изявление на лидера на партията Мустафа Карадайъ. Днес Движението провежда Национален съвет. Карадайъ даде кратка пресконференция като съвещанието продължава и след нея.

Лидерът на Движението очерта състоянието на обществено-политическата обстановка, според ДПС, като без изненади най-много внимание обърна на съуправляващата коалиция "Обединени патриоти". И подчерта, че ГЕРБ е виновна за нейната легитимация.

Макар и да подчерта многократно, че това „националистическо“ и „популистко“ управление е заплаха за демокрацията, стабилността и евроатлантическите ценности и че неизбежно се задават предсрочни избори, Карадайъ не даде конкретен отговор на това ще опита ли ДПС да свали кабинета и иска ли да се настани в управлението.

„Това управление е вредно за страната и всички партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за предотвратяване на заплахите за държавността и демокрацията. Скоро всички български граждани ще поискат промяна. Промяната е неизбежна. Предсрочни избори в тази ситуация са неизбежни“, заяви Карадайъ.

И в същото време посочи, че ДПС не изповядвала политиката „стани да седна“.

„Централният съвет се провежда в много сложна обществено политическа обстановка, в условия на политическа криза и пълен блокаж на изпълнителната власт. Това популистко-националистическо управление е цинично, брутално и позорно за страната.“, даде оценка лидерът на ДПС.

И допълни, че „участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията и подкопава дори крехкото доверие на гражданите в институциите; генерират кризи и хаос и са заплаха за стабилността на страната."

„Днес на власт са ксенофобията, езикът на омразата и расизмът. Основна отговорност за това носи ГЕРБ. Лисата на управленска визия и реформи и не решаването на проблемите на хората спомагат за социалните неравенства и липсата на справедливост. Непрекъснатите скандали в управляващото мнозинство поставят страната пред риск – демокрацията стабилността са заплашени. Това изисква спешни действия от нас“, даде заявка Карадайъ без да уточнява какво се има предвид под „спешни действия“ от страна на ДПС.

По думите му „ГЕРБ не само включи националистите на властта но и чрез тяхната легитимация се опита да си създаде алиби за провала на кабинета“. След което изведе формулата:

„С управлението на страната трябва да бъдат ангажирани партии, доказано привързани към европейските ценности и демокрацията. Да предприемем действия да запазим мира – всички националноотговорни партии.“

 

„Има различни изходи – или оставка на един вицепремиер, или оставка на цялото правителство, или позорът е за всички – за цялата страна. Какви ще ни бъдат тактическите действия в изпълнение на тази задача – всички ние ще бъдем свидетели, ще ги видим, няма да обявяваме предварително. Но те ще бъдат видими и за онези, които година и половина не искаха дори да ни чуят“, загатна Карадайъ.

Очаква се на първо време ДПС да спре да крепи кворума в парламента, както на няколко пъти се е случвало. Карадайъ обаче не каза дали Движението ще спре да гласува заедно с управляващите по ключови закони, както редовно прави.

„Предсрочни избори в тази ситуация са неизбежни. Въпросът е какво се случва в държавата. Не споделяме философията „стани да седна“. Какво от това като ще има ново правителство – в рамките на този парламент или други избори, безспорно предсрочни. Дали ще се случва същото в страната“, попита Карадайъ.

И даде новата неясна управленска формула, от която би трябвало да се разбира „правителство на националното съгласие“:

„Ние говорим за алтернатива на формата на управление – да е с ясна програма за ускорено развитие на страната. Кои ще управляват – този въпрос остава на втори план. За нас по-важното е какво ще се случва в страната.“

От думите му стана ясно още, че ДПС ще поиска разговор с главния прокурор и върховните съдии каква е актуалната ситуация, след като миналия парламент прие да отпадне давността за жертвите на комунистическия режим, в т.ч. за Възродителния процес.

Карадайъ припомни, че доминираната от ГЕРБ община Стара Загора прие наскоро решение за преименуване на местности с мюсюлмански имена.

„Тук се поставя и въпросът дали това не е част от план за нов възродителен процес“, посочи лидерът на ДПС.