Лео Меси гледаше отстрани как "Барселона" громи "Реал" (Мадрид) в дербито на 10-ия кръг на испанската Ли Лига - 5:1 на "Камп Ноу". Аржентинецът е контузен, но това не попречи на каталунците да унизят вечния си съперник.

Разликата в точките вече е 7 в полза на Барса - 21 срещу 14, като "белите" са на девета позиция и вече в пет поредни двубоя в Примера са без победа.

Луис Суарес реализира хеттрик, а по веднъж се разписаха Филипе Коутиньо и резервата Артуро Видал. "Реал" намали на 1:2 малко след почивката и беше много близо до равенството, но не успя да вкара и след това плати скъпо.

Треньорът Юлен Лопетеги, който замени Зинедин Зидан, нищо чудно да бъде уволнен в следващите часове. 

Днешното "Ел Класико" мина без мегазвездите Меси и Кристиано Роналдо и може да бъде разглеждано и през този лакмус. Барса може и без Меси, но "Реал" все още не може без португалеца. Това пролича и в моментите след почивката, когато гостите доминираха, но нямаше кой да оползотвори атаките им. Не е случайно, че голмайстор за еврошампиона днес отново бе... защитникът Марсело.

"Блаугранас" доминираха преди почивката. В 11-ата минута Коутиньо технично порази целта, поставяйки точка на хубава атака, започнала от него самия. 

В 28-ата минута Луис Суарес беше фаулиран от Рафаел Варан. Съдията не отсъди първоначално дузпа, а се консултира с ВАР, след което отсъди наказателен удар. Така уругваецът постави началото на хеттрика си.

След почивката Лопетеги замени Варан и подходи хазартно с трима в защита. Напред "Реал" заигра по-дейно и в 50-ата минута Марсело намали. Голът върна увереността в редиците на "лос меренгес". Серхио Рамос бе близо до изравняване, а секунди по-късно Лука Модрич удари греда. Тук "Реал" изтърва златния си шанс.

В 61-ата и Суарес също нацели греда. Седем минути по-късно пореден пропуск за "мадридистите" направи Карим Бензема. Тук всичко свърши за "белите", но те още не го знаеха. Разбраха го в 75-ата при гола на Суарес с 3:1, дошъл след контра и техничен удар с глава. В тези минути двубоят бе зрелищен и динамичен.

До края Барса доуби противника си. Канибала се разписа още веднъж, а Видал закръгли резултата. "Реал" е на дъното в момента, въпросът е кога и как може да тръгне отново нагоре. И с кого като треньор.