Бизнесменът и издател Иво Прокопиев съди българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, като причина за това са действията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това обяви самият Прокопиев в ефира на bTV днес, като поясни, че последните действия на прокуратурата срещу него не фигурират в иска му. 

Съиздателят на "Икономедия" и собственик на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев беше обвинен в пране на пари заради продажбата на "Каолин" на германската компания "Кварцверке", извършена преди 6 години. Софийската градска прокуратура съобщи, че се води разследване за престъпление по служба, извършено от служители на икономическото министерство за изпълнението на концесионните договори на "Каолин". Наред с това КПКОНПИ проверява и приватизацията на "Каолин", извършена преди 17 години от фирма на Прокоипев.

Съдът вече се е произнесъл по този казус и е казал, че приватизацията е законна. Оттук нататък всичко, което прави прокуратурата, е една безогледна нагла атака, злоупотреба с българските закони и неуважение на решенията на българския съд, заяви Прокопиев.

Бизнесменът обясни новата атака на прокуратурата срещу него с новия брой на вестник "Капитал" от миналата седмица и "професионалното разследване в него", по думите на Прокопиев. В публикация на "Капитал" се съобщава как държавната Българска банка за развитие налива още милиони в т.нар. "Дупка", които отиват в ръцете на бизнесмена, член на ръковоството на БСП и почетен консул на Русия у нас Георги Гергов. Освен 43 млн. лева от държавата, той получава и пореден кредит от ББР, на която вече дължи над 100 млн. лева. 

Веднага след това прокуратурата повдигна обвинението, каза Иво Прокопиев, като посочи, че личностите, описани в публикацията, имат връзка с главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.  

По думите му обвинението срещу него за пране на пари е нелепо и никога няма да го внесат в съд.

"Виждате какво се случва с обвинението за EVN – четири пъти съдът го връща, защото не може да разбере каква е причинно-следствената връзка между това, което се твърди от прокуратурата и хората, които са обвинени", посочи като пример Прокопиев.

По думите му е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев  "Каолин” е обратното на това, което се случва в "Полимери". Заводът в Девня фалира през 2012 г. под управлението на "АКБ Форест" на фамилията Баневи.

По думите на Прокопиев няма обществен интерес в това, което прави прокуратурата с "Каолин". Той отбеляза, че след приватизацията от едно полуфалирало дружество, предприятието е стъпило на крака и в района вече има керамично-стъкларски клъстер - в резултат на направените инвестиции. 

10% от цената на "Каолин" е платена кеш - малко над 700 000 лева, останалата в компенсаторки, защото такъв е бил законът тогава, обясни бизнесменът. Работническо-мениджърската приватизация беше основанието за тези сделки. 

Прокопиев поиска да бъде привлечен международен прокурор, международни наблюдатели заради това, което прави прокуратурата, и припомни, че това е една от институциите с най-ниско доверие в страната.