В Софийската градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

Това съобщава пресцентърът на прокуратурата "по повод запитвания от медии".

Обвинен е Иво Прокопиев, който освен бивш собственик на "Каолин" е и издател на "Капитал" и "Дневник" и "любимец" на кафявите медии - често единомислещи с прокуратурата.

"На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК (пране на пари), касаещо продажбата на придобити от "Алфа финанс холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин  98“ АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия, дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари в качеството на председател на съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ АД."

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков. 

Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение "подписка", съобщават още от прокуратурата.

Иво Прокопиев е част заедно с Трайчо Трайков и Симеон Дянков и др. от делото за продажбата на държавния дял от ЕРП-то EVN. Там той се води подбудител на двамата министри, които посъветвал на бизнес форум какво да правят с миноритарния пакет от акциите.

Заради активността на прокуратурата КПКОНПИ му наложи и запор на имоти и активи, без да има влязла в сила присъда.

Сделката, предизвикала прокурорския интерес

В края на декември 2012 г. е подписано споразумение между германската компания Quarzwerke и "Алфа финанс" за придобиване на дял от 67.32% от българското дружество, който се прехвърля тогава. С приключване на сделката през май на Българската фондова борса става ясно, че германската компания е придобила по-голям дял от около 87%.

"Каолин" е най-голямата компания в Югоизточна Европа за добив и преработка на индустриални минерали. 

"Целта е репресия. Поводът са няколко публикации особено в последния брой на "Капитал", свързани с тежка корупция в България", заяви бизнесменът пред bTV.