Ангела Меркел постави днес жалоните на края на политическата си кариера, като съобщи, че сегашният й четвърти пореден канцлерски мандат е последен и се отказа от лидерството на партията си след месеци на правителствени кризи и тежки неуспехи на регионални избори в Германия, предаде Франс прес.

Меркел (64 г.) съобщи това първо на вътрешна среща на нейния дясноцентристки Християндемократически съюз (ХДС), който тя води от 18 години, предаде агенцията, а по-късно направи и публично изявление.

"Днес е време да бъде отворена нова страница", заяви тя и посочи, че решението й да се откаже от лидерския пост на партията е нейният принос за това управляващата коалиция да се фокусира върху доброто управление на Германия.

Решението на канцлерката идва след два разочароващи резултата в местни избори на партиите от управляващата коалиция, която включва нейния консервативен блок и социалдемократите.

Самите социалдемократи дадоха сигнал, че могат да напуснат коалицията заради най-лошите си изборни резултати от Втората световна война насам.

Следващият конгрес на ХДС е през декември и тогава канцлерката няма да се кандидатира за лидерския пост в партията.

Меркел се бори от месеци да поддържа коалицията със социалдемократите, но този политически "брак по сметка" се оказа на ръба на имплозията, след неуспехите и на двете участващи в него партии на изборите в провинция Хесен в неделя и в Бавария в началато на октомври.

Меркел управлява Германия от 13 години и лидерството й е все повече поставено под въпрос както в редиците на нейната политическа формация, така и в общественото мнение.

Тя е казала, че иска да остане канцлер, но че "това ще бъде последният мандат", е доверил пред Франс прес източник, близък до партията й, говорещ при условие за анонимност. По думите му след края на този мандат тя няма да търси европейска кариера и че ще се оттегли от предния план на германската политика.

Отказът на Меркел да се кандидатира за преизбиране би поставил началото на надпревара за неин наследник, отбелязва Ройтерс.

Бившият лидер на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц казал, че ще се кандидатира за лидерския пост в ХДС според партийни източници, цитирани от германската агенция ДПА.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която е близка до канцлерството, иска да наследи Меркел на партийния й пост, който е трамплин за канцлерския, предадоха Ройтерс и Франс прес, като също се позова на партийни източници.

Според тях Крамп-Каренбауер казала пред членове на ХДС, че е готова да се кандидатира за председателка на партията. Нейното изявление било посрещнато с аплодисменти на закрито заседание.

ХДС изгуби 11 процентни пункта от електоралната си подкрепа в Хесен, докато крайнодясната Алтернатива за Германия и зелените повишиха нетно резултатите си, отбелязва Франс прес.

До ден днешен Меркел винаги казваше, че председателството на ХДС и канцлерството вървят заедно, защото в противен случай шефът на правителството може да изгуби доверие и авторитет.