Премиерът Бойко Борисов, единственият лидер от ЕС, присъствал на церемонията по откриването на третото летище в Истанбул, заяви, че това е значителна стъпка за инфраструктурната свързаност на региона с ЕС.

Откриването се провежда в деня, в който Турция чества 95 години от създаването си като република.

"Убеден съм, че новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура, за контактите между хората и за развитието на търговско-икономическите отношения. То е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС, която бе сред приоритетите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на ЕС", подчерта министър-председателят Борисов пред турския президент.

Освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията, отбеляза Борисов.

"Вярвам, че откриването на новото летище символизира както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир“, посочи още премиерът.

Предвижда се до края на годината през аеропорта да минават по 2000 самолета на ден на повече от 250 превозвача, които обслужват над 350 дестинации.

Най-големият комплекс от безмитни магазини в света се намира на летището - 53 000 кв. метра търговски площи на известни брандове. Летището разполага с огромен паркинг от 70 000 места за автомобили.

Първият полет ще е до турската столица Анкара, а на следващия ден - първият международен ще е до Севернокипърската турска република.