След като, образно казано, ГЕРБ се отърва от Истанбулската конвенция, сега управляващите са решили да внесат законови изменения, третиращи въпроса с домашното насилие. Става въпрос за промени в Наказателния кодекс, подписани вероятно за по-голяма тежест лично от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Проектът е публикуван на сайта на парламента.

Както е известно по същество конвенцията защитава жените от домашно насилие. "Здравите сили" у нас обаче видяха в нея проповядване на "джендър" идеология, въвеждане на "трети пол" и пр. След дълъг обществен дебат премиерът Бойко Борисов реши, че ще прехвърли решението към Конституционния съд. И не след дълго КС се произнесе, че конвенцията противоречи на българската конституцията, с което се сложи точка на последващата й ратификация. Мотивите на съдиите звучаха доста странно, четирима дори излязоха с особено мнение, но фактът е факт - така управляващите свалиха от плещите си товара да приемат превърналия се в спорен документ.

Мерките били навременни

Сега от ГЕРБ предлагат изменения в НК. 

"По неофициални данни всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. Независимо от конституционно декларираните равни права на жените и мъжете, фактически съществува дискриминация на жените, която се осъществява чрез някои видове насилие, които трудно се установяват и доказват", се посочва в мотивите на вносителите.

След което се изброява съдебна статистика, която без изненади отчита, че в над 90 на сто от случаите на убийства на жени извършителите са мъже, като в 35 на сто от посегателствата срещу жени са извършени от бивш или настоящ интимен партньор.

"Мерките, които се предлагат в законопроекта, са навременни и необходими, за справяне с констатираното общественоопасно явление", смятат Караянчева и останалите подписали се четирима депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Анна Александрова, Мария Илиева, Иглика Иванова-Събева.

Тормоз и преследване

Според измененията при убийство, "извършено в условията на домашно насилие", наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

От три до десет години се предвижда да е наказанието, за този, който " по какъвто и да е начин подпомогне или склони другиго към самоубийство и последва такова или само опит", когато деянието е в условията на домашно насилие. Дописва се наказание и за отвличане - пак в условията на домашно насилие, както и при противозаконно лишаване от свобода (като забрана на жертвата да излиза навън и др.) и при закана. 

Депутатите създават и изцяло нов член в НК, според който при системен психически тормоз (ако извършеното не представлява по-тежко деяние) насилникът може да влезе зад решетките до една година или да бъде наказан с пробация. Наказанието става до пет години, ако става въпрос за домашно насилие. 

Същото наказание заплашва и онзи, който "преследва другиго с цел да възбуди основателен страх за безопасността му или за тази на неговите ближни". Под преследване законодателите имат предвид следене, появяване на местоработата на жертвата или на други посещавани от нея места и др.

Ромските бракове

Текстовете третират и принудителните бракове - каквито сключват най-често в ромските фамилии. Така например затвор от една до шест години грози всекиго принудил чрез заплахи и пр. друг да встъпи в брак, както и този, който отвлече булката, каквато практика има в гетата. Наказанието е по-тежко (от три до осем години), ако е извършено от родител или настойник, или е по отношение на малолетно лице, или пък е с користна цел и др. Сходни са текстовете и в случаите на принуда на жената да заживее с някого на съпружески начала.

Покрай "непряката облага"

Проектът за изменения в НК предстои да мине на първо четене в зала. Паралелно има внесени и приети на първо четене още няколко проекта - единият е на БСП и също засяга домашното насилие, останалите са различни по вид от темата. Сред тях са и спорните текстове за конфискация на трудно доказуемата "непряка облага" и неуведомяването на близките на задържан в рамките на 48 часа. В проекта на Министерство на правосъдието пък се появяваше и едно мракобесно определение "частна корупция" - замразено засега. Наскоро управляващи депутати внесоха и изменения и с които ще се преследва производството на акцизни стоки без бандерол. Както е известно този нелеп пропуск в НК лъсна след ареста на бизнесмена Миню Стайков. 

Парламентарната практика е когато има повече от едно изменение в един и същи закон, те да се сливат в едно и да се разглеждат заедно. Затова и от БСП се съмняват, че измененията на ГЕРБ в НК, засягаши домашното насилие, може да се използват като параван за прокарване на спорни текстове.