Нито Валери Симеонов, нито Красимир Каракачанов трябва да поемат политическата отговорност за скандала с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), защото поемането на отговорност означавало заявената подкрепа за разследващите органи, което те са направили.

Това се разбра от думите на зам.-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, който коментира в парламента исканите оставки на двамата вицепремиери - Симеонов, защото е ресорен за българите в чужбина, а Каракачанов - като лицето, предложило задържания председател на ДАБЧ Петър Харалампиев за поста.

„Няма институция, която да е имунизирана от сигнали или злоупотреби“, констатира Цветанов.

Оставката на Симеонов пак се превърна в крайъгълен камък за парламентарния живот, след като днес ДПС и БСП демонстрираха как без тяхната подкрепа управляващите не могат да съберат кворум за започване на заседанията на Народното събрание.

Както Клуб Z писа, днешното парламентарно заседание започна от третия опит и се осъществи благодарение на регистрацията на депутати от „Воля“ и на „златния пръст“ на отцепения от БСП бивш неин коалиционен партньор Спас Панчев.

По този повод днес Цветанов се впусна в обяснения, засягайки личните проблеми на депутати от групата - защо не всички 95 народни избраници от ГЕРБ не могат да присъстват понякога на заседанията. Изброявайки ги поименно, Цветанов разказа как един бил тежко болен, а на друг е починал баща му. Но спрямо групата в бъдеще щели да бъдат предприети нови дисциплиниращи мерки - щели да бъдат връщани болни депутати, както и такива, претърпели скорошни операции (като пак бяха изброени поименно).

Разбира се, Цветанов не можел да спре командировките, какъвто бил случаят с наближаващ международен форум. На него трябвало да присъстват няколко от депутатите на ГЕРБ. Но той не можел да ги задържи в пленарна зала, защото на същия форум щели да отидат представители и на БСП - а в това била „силата на парламентаризма“, да има шарено представителство по подобни мероприятия.

Цветанов не коментира по същество твърденията на лидера на "Атака" Волен Сидеров - коалиционен партньор на ГЕРБ, че случаят с ДАБЧ е политическа атака.

Разбира се, предвид факта, че службите са подопечни на правителството, от БСП веднага атакуваха, че ГЕРБ хвърля на кучетата малкия си партньор". Което Цветанов коментира с опит за създаване на политическа интрига. 

"Ние с колегите от Обединени патриоти нямаме взаимни обвинения", посочи той.

На въпрос защо след като отдавна бяха събрани депутатските подписи за създаването на анкетна комисия, която да се занимае с това как се дава българско гражданство, такава все още не е сформирана, председателят на групата на ГЕРБ посочи:

"И аз мога да задам същия въпрос".

След което бързо се поправи:

"Не мислете, че някой иска да прикрива действията на определени институции. Има парламентарен контрол, има контролни институции към изпълнителната власт. Съдът определя дали един човек е виновен."

От думите му обаче се разбра, че такава комисия вече е безсмислена, след като прокуратурата се занимава със същия казус.