Депутатите от ВМРО в групата на Обединени патриоти внесоха днес законопроект за определяне на максимална надценка на стоките от първа необходимост. Става въпрос за хляб, брашно, прясно и кисело мляко, кашкавал "Витоша", олио, яйца, пилешко и свинско месо и т.н. от български производители. 

Краткият проект за изменения и допълнения на Закона за защита на потребителите се състои от три текста, максимално ясни. Министърът на икономиката ще определя със своя заповед колко да печелят търговците.

Министърът на икономиката, по предложение на министъра на труда и социалната политика, в срок от 12 месеца ще определя със своя заповед максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена, с цел защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това.

"Надценките трябва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката в съответната категория търговски обект", пишат вносителите.  

Министерският съвет ще определя какво е "стока от първа необходимост", както и задълженията на търговците и производителите, със своя наредба.

Според мотивите на вносителите от ВМРО производителите на хляб калкулират надценка от средно 5 ст., а при търговците достига 30 ст. Подобно съотношение на надценките - 1/6, го имало и при млечните продукти.