Алеко Константинов

Днес е денят на българските туристи, празник на Българския туристически съюз. На 27 август 1895 г. на Черни връх е учреден Клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов - виден български общественик, демократ, юрист, писател.

Поканата е публикувана във в."Знаме", бр.99 от 23 август с.г. с адресат - любителите на българската природа. Отзовават се повече от 300 души, различни по възраст, пол, социална принадлежност. Идеята е, чрез създаването на организирано туристическо движение да се изучават България, нейните прекрасни природни дадености и богато културно-историческо наследство, да се възпитават гражданите й в най-ценни морални добродетели. Поради убийството на Алеко Константинов движението замира, за да се възроди отново през 1899 г. в Първо българско туристическо дружество "Алеко Константинов".

Тогава е изготвен устав, определени са целите, задачите, програмата. Започва активна организаторска и културна дейност. В първите години на ХХ век туристическите клонове в страната се множат. Учредява се Юношески туристически съюз, към който се изграждат детски подготвителни чети. За разрастването и развитието на организираното туристическо движение спомагат отношението и съдействието на държавни институции, Министерство на железниците, Министерство на народното просвещение, читалища, лесничейства, кметства, военни и др.

Въпреки пречките и трудностите свързани с политическите събития - Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, туристическите клонове продължават да водят с прекъсвания организационен и културен живот. Смяната на един обществен строй с друг безусловно оказва влияние върху числеността, но не и върху идеалите и целите.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 27 август по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив