Депутатите днес няма да заседават, след като не достигнаха шест души след три опита за събиране на кворум тази сутрин. След два опита председателката Цвета Караянчева даде 20 минути почивка, в която много депутати решиха да закусват. В 9:45 ч се бяха регистрирали едва 115 депутати при нужни 121, за да има кворум.

Така за пореден път отсъствието на БСП от парламента и избирателното присъствие на ДПС направи тежка задачата на управляващите да проведат заседание. Обичайните спасители - депутатите от "Воля", които също отсъстват често, не достигнаха. Не достигна и регистрацията на независимия Спас Панчев.

След справка за регистрираните депутати стана ясно, че са отсъствали 8 души от ГЕРБ и 8 от "Обединените патриоти". Не са се регистрирали всички от БСП и ДПС и 4 от 12-те депутати на "Воля". 

От "Атака" не са се регистрирали, сочи с пръст ГЕРБ

Трябва да се наложат санкции, обяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Те са в размер на дневната надница на народните представители. Той изтъкна, че парламентът не е могъл да гласува по промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с конституционно решение.

"Смятам, че ние сме доказали, че можем да се организираме да осигурим мнозинството в парламента, така че на следващото заседание ще имаме оптимална организация."

Следващото заседание е извънредно, на 6-ти ноември, и на него започва разглеждането на Бюджет 2019. ГЕРБ-ери отсъствали, призна Кирилов, били в командировка. Но добави:

"Колегите от "Атака" също не присъстваха в зала."

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е отсъствал, както и двете дами от партията - Милена Александрова и Маргарита Николова. Останалите обаче са били налице. 

Кирилов заяви, че не се чувства "заложник" на ДПС, която гарантира кворума вчера, когато се гледаше техен законопроект - медийният закон на Делян Пеевски.

"Те могат да искат и самоубийството на Валери Симеонов"

Валентин Касабов от "Обединените патриоти" също обяви, че имат хора в командировки, но заяви, че е имало регистрирани от всяка партия в малката коалиция. 

Касабов обвини ДПС, че гледа само своя интерес:

"Това са правата и свободите през очите на Сарая и Доган. Те не се интересуват какво става в България."

При изтъкване на факта, че и двете партии в опозиция искат оставката на Валери Симеонов, за да гарантират кворума, Касабов отсече:

"Много неща могат да искат. Те могат да искат и самоубийството на цялата група, на Симеонов... нещо такова."