Винаги когато ГЕРБ закъса имиджово, можем да разчитаме, че БСП ще й се притече на помощ, като "изтърси някоя глупост".

Тази теза относно симбиозата между управляващи и опозиция изрази в сутрешния блок на бТВ политологът Евгений Дайнов. Заедно с политолога от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев Дайнов коментира актуалната политическа обстановка в контекста на последното изследване на "Галъп интернешънъл", според което 81 на сто от българите искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но и 56 на сто не искат кабинетът да пада. 

Според Дайнов премиерът Бойко Борисов "конструира модел на власт, който е крайно нестабилен". Това показвали множеството и най-различни протести - от тези на майките за оставката на Симеонов през протестите за цените на горивата и т.н.

"Тези предсрочни избори не чукат на вратата, те хлопат", смята политологът.

Според Дайнов правителството едва ли ще оцелее тази зима.

"Бойко Борисов, макар и да е виртуоз на тема оцеляване, винаги изпуска момента да обяви предсрочни избори. Да свикваш избори през зимата в аграрна страна не е добре – свикай напролет. Аз не го виждам как ще мине тази зима. Не го виждам как ще добута до местните избори другата есен", посочи той.

Димитър Ганев обаче не смята, че предсрочните избори чукат (хлопат) на вратата. Той припомни стила на Борисов - когато се събере обществено напрежение - се стига до оставки. Но:

"Но казусът с Валери Симеонов е по-сложен – той е вицепремиер и лидер на една от силите в "Обединени патриоти". Съответно една оставка, поискана от Борисов, може да нанесе удар на парламентарното мнозинство. Това ще доведе до правителствена криза, тежка нестабилност и трябва да се търси нова управленска конфигурация в този парламент. Така че пътят към предсрочни избори е дълъг", посочи социологът.

И изброи възможните варианти за преконфигурация в управлението и без да се стига до предсрочни избори:

"Може да се случи така, че оставката на Симеонов да предизвика трус, но въпреки това Борисов има още ходове – "Воля" да застане на мястото на НФСБ на вицепремиера. От друга страна, една оставка на правителството не означава непременно предсрочни избори. Президентът връчва мандат на първата политическа сила и тогава се търси мнозинство в рамките на това Народно събрание. Аритметично такова мнозинство съществува (сега ГЕРБ и ОП имат 122 депутати, 95 от които на ГЕРБ). Въпреки че всяка една коалиция с ДПС и "Воля" му нанася тежка имиджова щета."

Дайнов обаче констатира, че имиджово на правителството помага не кой да е, а опозицията БСП:

"Можем да разчитаме на БСП. Всеки път, когато ГЕРБ го закъса, БСП изръсва такава феноменална глупост, че обществото си вика: "Не, не, ГЕРБ е по-добре все пак!"

А Ганев допълни, че "една силна БСП прави силна и ГЕРБ. Пред алтернативата да се върне Орешарски."