Европейската народна партия (ЕНП) предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че може да обмисли да изхвърли партията му ФИДЕС от състава си, предаде Ройтерс.

Това може да стане поради притеснения за действията на ФИДЕС в сферата на върховенството на закона и запазването на демократичните свободи.

На годишния си конгрес в Хелзинки ЕНП прие специална резолюция с призив за зачитане на ценностите и свободите, на които се основава ЕС, и изтъкна, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Унгария. Но представители на ЕНП заявиха пред Ройтерс, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.

"Популисткият и националистически екстремизъм, дезинформацията, дискриминацията и заплахите срещу върховенството на закона са най-голямата заплаха срещу свободата и демокрацията в Европа след падането на Желязната завеса, - се казва в резолюцията. - Подчертаваме, че ЕС е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация и върховенство на закона... Призоваваме всички членове на ЕНП да спазват, уважават и насърчават тези принципи.“

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ценностите на блока са "свещени, независимо към коя партия принадлежи премиерът и дали това е в Унгария, Румъния, Полша, Малта, Гърция или Италия". През последната година тези шест страни бяха обвинени в неспазване на ценностите на ЕС, припомня Ройтерс.

След като дойдоха на власт през 2010 г., Виктор Орбан и ФИДЕС постоянно предизвикват опасения в Брюксел чрез натиска си върху унгарските съдилища, медии и неправителствени групи, както и чрез отказа си да приемат пристигащи в Европа хора, търсещи убежище.

Макар ЕС често да протестира, той не е успял да спре това, което критиците на Орбан смятат за растящ авторитаризъм.

Висш евродепутат от ФИДЕС коментира, че в декларацията няма нищо, с което неговата партия да не е съгласна.

"Това не е за Унгария", заяви Йожеф Сайер пред Ройтерс.

Резолюцията съдържа и призив за "академична свобода", който, според официални представители, се заради отказа на правителството на Орбан да подпише споразумение и то да позволи оставането в Унгария на Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан от американския милиардер и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос.

Управниците в Будапеща се опитват да дискредитират Сорос и го обвиняват, че разпалва миграционната криза в Европа. Той отрича това.

През септември ЕНП подкрепи решението на Европарламента да даде зелена светлина за санкции срещу Унгария заради нарушаването на правилата на ЕС за демокрацията, гражданските права и корупцията. Срещу най-голямата европейска парламентарна сила расте натискът да извади от редиците си ФИДЕС.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол защити нежеланието на партията си засега да не предприема в момента по-твърди действия.

"Всяко семейство си има enfant terrible (ужасно дете – б.р.)... Предпочитам да запазя моето enfant terrible в семейството, да разговарям и да мога да споря с него", каза той пред репортери в Хелзинки.

Дол обаче потвърди, че резолюцията е насочена срещу Унгария.

ЕПП се събра във финландската столица, за да избере водещия си кандидат за бъдещ председател на Еврокомисията. Той ще бъде избран по-късно днес измежду германеца Манфрес Вебер и финландеца Александер Стуб.

Смята се, че Вебер е фаворитът, тъй като ще получи подкрепата на самата германска канцлерка Ангела Меркел.

Същевременно той е силно критикуван, включително от хора в ЕНП, че не иска да накаже Виктор Орбан. Запознати смятат, че така Вебер иска да привлече повече гласове от Унгария на изборите за Европарламента през май 2019 г.

Германия е единствената от 12-те най-големи страни в ЕС, в които управлява партия, членка на ЕНП. Втората по население страна, където на власт са хора от ЕНП, е именно Унгария.

Стуб обаче е твърдо за по-строго наказание на Орбан и ФИДЕС. Той заяви неведнъж, включително пред Клуб Z, че ще поиска членството на управляващата в Унгария партия в ЕНП да бъда замразено или дори тя да бъде изхвърлена.