Робин Денхолм ще замести Илон Мъск като председател на борда на директорите на Tesla, съобщиха от компанията.

Денхолм напуска мястото си като главен финансов директор и стратег в Telstra, най-голямата телекомуникационна компания в Австралия. Тя ще заеме новия си пост след 6 месеца, след като предаде отговорностите си.

На Мъск му се наложи да напусне поста след договорка с американската Комисия по ценните книжа и борсите. Причината - туитовете през лятото, в които той обяви, че обмисля дали да направи Tesla частна компания за по 420 долара на акция. Съответно акциите на компанията скочиха. Той остава обаче главен изпълнителен директор.

"Робин има сериозен опит в технологичната и автомобилната индустрия и е направила много като член на борда на Tesla през последните 4 години за това да бъдем печеливша компания. Радвам се да работя още по-близо с Ромин, докато продължаваме да ускоряваме развиването на устойчивата енергия", коментира официално Мъск.

До вчера обаче акциите на Tesla загубиха 25% от стойността си. Сега се продават за 348,16 долара на акция. Предстои обаче нов подем - компанията за електромобили обяви най-голямата си печалба за тримесечие от създаването си.

За периода юли-септември тя има $6,8 милиарда приходи и $312 милиона печалба.