Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев и депутатите от БСП Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от своите имунитети. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и двама негови колеги от партията все още обмислят как да постъпят. Това стана ясно от техни коментари малко след като се разбра, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитетите на шестима депутати.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че парламентарната група застава зад Йончева и Михайлов и вярва, че те са невинни. Двамата няма да бъдат изключени от парламентарната група.

"Това са две ярки остриета на БСП, допускам, че със своите изказвания и своето поведение те са предизвикали такова нещо. За това ние стоим твърдо убедени, че са невинни и очакваме делото и разследването да го докажат", заяви Нинова.

Марешки каза, че все още той и колегите му от партията не са решили дали да се откажат доброволно от имунитетите си.

"Принципно бях готов да си дам имунитета. Първичната реакция на Кръстина Таскова е, че ние всъщност не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес имунитетът ни да бъде свален", каза Марешки.

По негова информация за неговия случай били разпитани 90 свидетели, като 85 са заяили, че никой не ги е изнудвал.

"Принудили са по някакъв начин двама-трима да кажат обратното", убеден Марешки.

Той допусна, че може да има някаква връзка между атаката, която "Воля" провежда срещу вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

По повод заканата на "Воля" да не се регистрира в парламента ако Симеонов не подаде оставка Марешки заяви, че срокът за това е до края на тази седмица.

"Ще помислим дали да свалим имунитетите си. Ще видим дали става дума за изнудване, или за обвинение за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството. Чуваме, че някои от тях спят с прокурори, но са слухове и не мога да бъда сигурен", каза още Марешки.

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев заяви,че ще се откаже от имунитета си.

"Току що разбрах за искането на прокуратурата за свалянето на моя имунитет. Веднага ще подам писмено съгласие до председателя на НС това да се случи. Целта е да се изчисти името ми. Кампанията срещу мене е от повече от година и половина и идва от местни структури на БСП в Казанлък", обясни Кърчев.

Той заяви, че към момента, в който е прехвърлял фирми, те са нямали никакви задължения и има документи за това. Кърчев каза, че той няма неплатени данъци.