Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал депутатските имунитети на шестима народни представители накуп - двама от БСП, един от ГЕРБ и трима от "Воля". Съобщението дойде от прокуратурата - с обяснения на какво основание обвинител №1 настоява за снемане на защитата от наказателно преследване на избраниците, която имат по конституция. 

Елена Йончева

В списъка е депутатката от БСП Елена Йончева. Малко след депозирането на документите от прокуратурата в Народното събрание, тя, както и още двама избраници, се отказаха сами от защитата си. 

За Йончева обясненията на прокуратурата са най-пространни. 

Разследването, което прокуратурата иска да започне срещу нея е за изпиране на пари в особено големи размери.

"Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък.", пише в мотивите на Цацаров, пратени на Народното събрание. 

Става дума за сигналите, подадени срещу Йончева от депутата от ГЕРБ Делян Добрев - също народен представител от Хасково - откъдето е народен представител и социалистката. 

Разказани са подробно участия на Йончева във фирми и данни за парични преводи, които ще са обект на последващото разследване, ако имунитетът на депутатката бъде снет. Повечето от твърденията са известни покрай сагата, придобила гражданственост като "Хасковогейт", в която Добрев и социалистката си разменяха взаимни обвинения.

Георги Михайлов

Вторият социалист в списъка на Цацаров е Георги Михайлов, когото прокуратурата иска да разследва за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. В прокуратурата са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР с предложение за образуване на досъдебно производство. Проверката е била за сключени договори да медикаменти и консумативи за Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания  - София, а в периода от 2015 до 2017 г. директор на лечебното заведение е бил Михайов, става ясно от мотивите на Цацаров.

Борис Кърчев

Без имунитет може да остане и депутат от ГЕРБ - това е Борис Кърчев. При него искането е заради разследване за "избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери". Срещу Кърчев са подадени сигнали от гражданин и неправителствени организации, въз основа на които е започнала проверка. Тя е установила "достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление - затова че през месеците юни – юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит". Има и още данни за сходни практики, твърди прокуратурата. 

Веселин Марешки

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отново е в списъка за поискани имунитети. 

Кръстина Таскова

Освен Марешки, в разследването са още колегите му Кръстина Таскова и Пламен Христов. Срещу тримата по досъдебно производство, започнало в ОП Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване и заради това разследване имунитетите им вече са снети. Следва обаче обяснение от прокуратурата за новото искане:

Пламен Христов

"По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК /сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага/.

Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление. Според тълкуването в Решение № 10 от 27.07.1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента.

Каква е процедурата:

По конституция има два варианта за снемане на имунитет на народен представител след искане на главния прокурор. Едната опция е депутатът сам да подпише декларация, че се отказва от защитата си от наказателно преследване. Другият вариант - това да стане с гласуване в пленарната зала, в случай, че няма доброволен отказ. В тези случаи парламентарната практика е да се създаде временна комисия, която да проучи искането на главния прокурор и да излезе с доклад, който да се гласува от Народното събрание. Решението може да е и за сваляне на имунитет, и за отказ да се удоволетвори искането на обвинението. 

Кой още вече е без имунитет?

От началото на мандата на 44-ото Народно събрание това е поредно искане на Сотир Цацаров за имунитети. Със снета защита е Делян Добрев от ГЕРБ - заради разследване, свързано с АЕЦ "Белене" от времето, когато той бе енергиен министър в първия кабинет "Борисов". Според прокуратурата той е виновен за умишлена безстопанственост, в резултат на която НЕК е била ощетена с 4.5 милиона евро. Разследването тече от предишния мандат на Добрев като депутат. Той сам се отказа от имунитета си.

Съпартиецът на Добрев Димитър Гамишев също е без защита, която доброволно сдаде след искането на прокуратурата. Причината - Гамишев е подсъдим по дело за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходец след катастрофа от края на ноември 2014 г. Инцидентът е станал преди са стане народен представител в действащия парламент. 

Манол Генов от БСП също се отказа от защитата си - заради разследване за купуване на гласове. От събраните в хода на досъдебното производство доказателства срещу Генов е установено, че в периода от 1 до 30 март 2017 г. в Асеновград в съучастие с Николай Христев е дал 25 лв. на няколко души в града, за да гласуват за него на парламентарните избори. Разкрити са пет такива случая, се казваше в мотивите на прокуратурата при искането.

Светла Бъчварова от левицата също е без имунитет - заради старото разследване и дело срещу нея за сключване на неизгодни сделки, докато е била председател на Селскостопанската академия. 

Димитър Аврамов - депутат от ДПС (а преди това от ГЕРБ - б.р.) също е без имунитет - отново доброволно сдаден. Той е подсъдим за търговия с влияние към началото на мандата на 44-ия парламент, затова Цацаров поиска защитата му. Обвинението е за това, че през лятото на 2012 година във Враца, Плевен и Монтана, подпомогнат от съучастника си Методи Петков, е поискал 50 000 - 60 000 лева и е получил 100 000 лв. от търговец, за да упражни влияние върху решение на директора на Областната дирекция "Земеделие" в Монтана. По делото за подкуп има оправдателна присъда на първа инстанция, но втората инстанция я отмени и върна делото обратно.