Силен адвокатски отпор, подкрепен от разкази на хора, загубили деца на пътя, срещна законодателното предложение за въвеждане на таван от 20 000 лева при изплащане на обезщетения за неимуществени вреди. Двучасовата дискусия днес приключи без гласуване на промяната в Кодекса за застраховането, направена между първо и второ четене от Менда Стоянова (ГЕРБ) с главен аргумент, че в противен случай застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпне минимум с 40%.

С тълкувателно решение от края на юни т.г. Върховният касационен съд разшири кръга на лицата, които могат да претендират за неимуществени вреди - т.нар. "болки и страдания",  ако са загубили близки в пътнотранспортно произшествие (ПТП) - срещу доказване на изключителни емоционални връзки.

Дискусията в парламентарната Комисия по бюджет и финанси се състоя в претъпкана зала, в присъствието на адвокати, застрахователи, представители на Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор (КФН) и Гаранционния фонд, неправителствени организации, близки на загинали на пътя, омбудсмана Мая Манолова.

Председателят на комисията Менда Стоянова мотивира предложението си за временен праг, спряно от премиера Бойко Борисов до провеждане на широко обсъждане, с аргумента, че трябва да бъде изработена методика, защото сега обезщетенията варират от 5000 до 250 000 лева. Методиката да се съгласува между три ведомства - КФН, Министерството на финансите и застрахователите.

Независимо че всички упреци се стовариха върху мен, някой трябваше да каже, че "царят е гол". А нямаше как да стане, ако не бъде внесен конкретен текст за обсъждане, заяви Стоянова, върху която се стовариха упреци за лобизъм в полза на застрахователите. Тя обеща още един, този път "хладнокръвен дебат" по темата, преди да бъде взето крайно решение.

Адвокатското лоби

Адвокати от Висшия адвокатски съвет, от сдружения и "в лично качество" защитиха решението на ВКС - и разширения кръг на лицата с право на обезщетения. 

Милен Ралчев представи становището на Висшия адвокатски съвет, който не е съгласен със законопроекта и го определи като "прибързан, неаргументиран и лишен от мотиви", като "посегателство върху правовия ред и принципите за определяне на обезщетение за неимуществени вреди".

Той припомни, че съдът определя обезщетенията по справедливост и те са основани на "трайната емоционална връзка на лицата, загубили близките си". По думите му, ако предложението се приеме, се създава дуалистичен режим - за обезщетяване на неимуществени вреди, резулат от ПТП, и за останалите престъпления, при които има смърт.

Чуха се адвокатски аргументи от типа: "Даваме ли си сметка какъв сигнал даваме от обществото - ако едно лице е решило да отнеме нечий живот, ще седне зад автомобила и ще го направи, защото ще отговаря за 20 000 лева... " Надигналият се ропот прекъсна онагледяването. 

Други адвокати припомниха европейската директива от 2012 г., съгласно която не може държава-членка да ограничава кръга от лица, пострадали при съответно престъпление. Тригодишният срок тя да бъде въведена в законодателството е изтекъл още през 2015-а и решението на ВКС попълни тази празнота, стана ясно от изказване на адвокат Николай Димитров. Той и други негови колеги предложиха да бъде направено преюдициално запитване до Европейския съд може ли в такава насока да се променя законодателство. 

Друга група адвокати - Велислав Величков, Емил Георгиев, Валя Гигова приветстваха също решението на ВКС. А Величков в дълго изказване нахока законодателите, че правят такива промени между първо и второ четене, а става въпрос за основни правни принципи и справедливост.

Законодателите: Не с този менторски тон!

Йордан Цонев (ДПС) се възпротиви. 

Колега Величков, нямахме нужда от тая лекция, не говорим за неограничени нива на отговорност. При смърт, настъпила не чрез ПТП, тогава отговорността е на физическо лице, а при ПТП отговорността е друга. Застраховането е покриване на отговорност до определени нива. Менторски тон в тази комисия, при това адвокатски менторски тон - не. Говорим за застраховка, определена щета се покрива от юридическо лице, което е застраховател, заяви Цонев.

Ако нивото на исковете, които застрахователят ще плаща, е неограничено, и нивото на застраховката ще стане неограничено, тъй като това, което тя покрива, ще се увеличи, констатира депутатът от ДПС. 

Цонев неколкократно подчерта да не се насочва дебата еднопосочно и че не става въпрос за лобизъм в полза на застрахователи, а да се прецени дали няма да фалират застрахователи, тъй като тогава ще се наруши финансовата стабилност. Той постави въпроса какви актюерски разчети има КФН относно "Гражданската отговорност", честотата на случваемост и покриването на щетите. 

"И аз съм загубил брат, протестирам срещу това насочване на дебата. Тук говорим как справедливо да бъдат обезщетени страданията и мъките, защото те не могат да бъдат изчислени. Става въпрос да функционира системата, без да има фалити. Не сме събрали да защитаваме застрахователите, а да има кой да плаща на тия хора", подчерта Цонев.

Заместник-председателят на 44-ото НС Явор Нотев ("Атака"/Обединени патриоти), който е и юрист, посочи, че кръгът на лицата, които подлежат на обезщетение, не е бил ограничен от закон, а е следвал от едно постановление от 1968 г., което съдилищата са прилагали.

При големия травматизъм, който имаме - два пъти сме надвишили средната европейска норма за смърт на пътя, важното е какво ще направим, за да намалим броя на застрахователните събития, за да не се стига до плащания, там трябва да се акцентира, заяви Нотев.

Поздравления за куража да сложите пръст в раната, трябва да доведем докрай този дебат, решението не е лесно и на една лесна плоскост, обърна се той към Менда Стоянова.

Застрахователите: Ще фалират компании

От Асоциацията на застрахователите и от Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) представиха данни и бяха единодушни, че ако не се вземат мерки, ще има фалити на дружества, а "Гражданската отговорност" ще поскъпне в пъти, което ще създаде социално напрежение. Те напомниха, че всяка заявена - по съдебен или доброволен ред претенция, те са длъжни по закон да я провизират (т.е. да имат заделени средства), дори и съдебното дело да не е приключило.

От БАЗБ обявиха, че 800 милиона лева е собственият капитал на целия застрахователен сектор, който предлага "Гражданска отговорност", а претенциите могат да стигнат 1.3 милиарда лева. Оттам изтъкнаха, че секторът няма никакви приходи от инвестиции в последните пет години - "защото такава е макроикономическата ситуация". 

Ще фалират няколко компании, предупредиха от асоциацията и припомниха, че след фалита на "Олимпик" 200 000 души "влязоха в нашите офиси, за да платят пак застраховка, а тогава беше казано, че този пазар трябва да се укрепи".

Без таван на обезщетенията, хората ще почнат да плащат по-високи застраховки, но хората са на ръба, предупредиха от БАЗБ. 

Какви данни представиха застрахователите, след като бе обявено решението на ВКС в края на юни - по данни за последните три месеца: август, септември, октомври, до момента от новия кръг лица има заявени 318 претенции, от които 145 по съдебен ред, останалите - по доброволен ред.

В тези претенции са 828 наследника от новия кръг лица, а исковете са за около 100 милиона лева - само за три месеца. Това означава, че застрахователите трябва да ги "покрият" с пари, независимо дали делото е минало или не.

Средно 700 са смъртните случаи на година в България.

Плаши ни кръгът от роднини - баби и дядовци, внуци, които досега не бяха обезщетявани, казаха застрахователи. Те дадоха пример с иск за обезщетение от името на внук, роден след смъртта на дядо си, починал при ПТП, с мотив "болка и страдания".

Експерти обясниха, че в развитите европейски държави "това, което има ясна математическа стойност, са икономическите последствия, настъпили при една смърт, и практиката е да се обезщетява през имуществото".

Тук имуществени искове почти няма, всичко се прави през болки и страдания, което изкривява реалността, истинските имуществени искове трябва да растат, за да са справедливи, искаме лимит за един единствен компонент - болки и страдания, защото тук се появяват изкривявания, настояха застрахователи, като подчертаха значението на проблема за стабилността на целия финансов сектор в България.

Колеги адвокати, ще убиете кокошката, и това е ужасяващо, обърна се шефът на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова към адвокатурата.

Константин Велев от Асоциация на българските застрахователи също потвърди, че ситуацията на застрахователния пазар след решението на ВКС коренно се е променила. За 2017 премийният приход е 650 млн. лева за целия пазар, 450 милиона лва са изплатени, има резерви за 1.020 млрд. за предстоящи плащания.

Задължени сме по закон всяка една претенция, заявена по съдебен или доброволен ред, да я резервираме. Виждаме първите решения на съда (след решението на ВКС - б.р.) и не можем да намерим тази изключителност (при доказване на емоционалните връзки - б.р.), която търсим, тъй като е оставено на субективната преценка на съда, каза Велев. 

Той цитира становище на Висшият адвокатски съвет, според което доказването на неимуществените вреди е лесно, а обезщетенията са почти стандартизирани, а разликите не се дължат на индивидуализиран подход, а "на неясни от правна гледна точка причини". Той даде пример със съдебно решение на два различни състава на Софийски градски съд за двама загинали млади хора на задната седалка на автомобил, единият на 18, другият на 19 години. В единия случай е присъдено обезщетение от 120 000 лева, в другия 200 000 лева на родител.

Чувството за справедливост на съда може да бъде много различно при почти сходни ситуации, каза Велев. Той даде и друг пример с решение на белгийски съд, присъдил 17 600 евро за "болки и страдания" и 346 000 евро за имуществените вреди от загубата с доказване на доходи.

"С данъчна декларация. Ами ако не си ги декларирал?", чу се реплика от залата.

Близките на жертвите: Страданията не се измерват с пари

Анелия Терзиева, майка на убития през 2016 г. на пътя 23-годишен Николай Терзиев, призова да оставят съдът да реши за обезщетенията.

"Майка съм на Ники Терзиев, неговият убиец беше прибран в затвора в петък за 5 години. Това е първата победа в нещастния ми живот. Защо всички треперите да не фалира някое дружество. Нали сте се клели в интересите на народа. Не ме интересуват тези 20 000 лева, обидно ми е, че някой е оценил скръбта ми за 20 000 лева", заяви тя.

Нека съдът прецени, за какво ни е иначе тоя съд, каза Терзиева.

Ангел Борисов, загубил също дете на пътя, заяви, че сумите за "Гражданска отговорност", с които се плашат хората, не са верни. Той представи свои сметки, според които застраховката няма да поскъпне с повече от 33 лева средно.

Ами ако става въпрос за загуба на дете - как ще го оцените?! Няма материална щета, цинично погледнато, даже ви олеква. Ще ви дам пример какво е. Нали знаете, като сънувате, че детето ви го няма. Събуждате се и ви трябват пет минути да се осъзнаете... Ами ако това не е пет минути...

Илия Тодоров от Българска федерация на пострадали при катастрофи отбеляза, че съдът проучва и търси връзка, по-силна от обичайната, при установяване на кръга от лица, които претендират за обезщетения. Например баба и дядо са отгледали внуче като свое дете, тогава съдът би определил обезщетение, каза той.

Относно средната цена на цитираните обезщетения, Тодоров коментира, че средната от 117 000 лева е след натрупаните лихви и съдебни разноски. Защото в повечето случаи тези дела се точат 4-5 години, при присъдени 80 000 лева, за пет години лихвите са 40 хиляди, отбеляза Тодоров.

Майка на загинало на пътя дете предизвика бурни възгласи на присъстващи адвокати с изявлението си: "Колко от тук присъстващите адвокати вземат процент от обезщетенията на пострадалите при катастрофа? Виждам адвокати по знакови дела, взели доста пари заради 6 загинали деца, защитавали едни права за "болки и страдания"!" 

 

Ако адвокатът работи без пари, ще го накажат, провикна се адвокат Емил Георгиев в отговор.

Регулатори и НПО

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност съобщи, че в последните две години пътнотранспортните произшествия намаляват, жертвите и травматизмът също.

За тази година ще постигнем спад с над 15% и тези показатели трябва да се вземат предвид, а вместо това чуваме, че застрахователите и здравното министерство имат увеличени разходи, отбеляза той, но и напомни, че в същото време трябва да се вземат спешни мерки, за да не фалират застрахователите. 

Владимир Савов от Комисията за финансов надзор огласи някои данни: 

"Гражданската отговорност" е тежък сектор, от 2012-2013 към 2016-2017 има увеличаване на щетимостта и ако преди заделяните резерви са били достатъчни, към 2016-2017 има забелижим дисбаланс. Особено във втора и трета група - автобуси и товарни автомобили, където щетите са най-високи, там има недостиг на премията. При леките коли към този момент премията е била достатъчна. 

Той призова да се намери баланса между двата приоритета - защита на интересите на гражданите, застраховани и застраховащи, и финансовата стабилност на сектора, за да не се допуснат сътресения, които могат да окажат верижно влияние. 

Савов подчерта, че вече се очертава недостиг от 200-300 млн. лева, има ръст на броя на заведените дела, присъдени на първа инстанция обезщетения и на този фон има нужда застрахователите да направят нови актюерски разчети.

При минимални допускания няма откъде другаде да дойдат тези средства освен от увеличаване на цената на премията, така че увеличаване на застраховката "Гражданска отговорност" изглежда неизбежно. Има недостиг на резерви и средства за обезщетение, заяви заместник-председателят на КФН.

От Гаранционния фонд също заявиха, че само за 3 месеца 101 лица претендират за обезщетения - между 100 и 200 хиляди лева. Голяма несигурност идва от квалификацията "тесни емоциални връзки", има претенция от дете, родило се след смъртта на неговия дядо, стана ясно от изказванията.

В края на дискусията омбудсманът Мая Манолова също се произнесе. "Не мога да се съглася, че решението на този проблем трябва да се търси изцяло за сметка на гражданите. Този подход, решението да се стоварва на гърба на българина не е честен подход", заяви тя.

"Не разбрах какви ограничения ще претърпят застрахователните компании в резултат на проблема. Но ако се сложи таван от 20 000 лева, а съдът присъди обезщетение от 200 000 лева, кой тогава ще се застрахова?!", запита риторично тя.