Абсолютно безапелационната кандидатура на Галина Захарова за зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателна колегия дори не успя да скара членовете на съдийската колегия на ВСС и събра пълно единодушие - 11:0.

За съдийката, която предложи за свой заместник, Лозан Панов заяви, че има 30 години, прослужени изцяло в органите на съдебната власт, положителни становища от етичната и комисията по атестиране и конкурси, а и от Инспектората. Забележително е, че общото събрание, което я издига, е протекло - по думите на председателя на ВКС - "много спокойно, много усмихнато, много позитивно". А на последвалия пленум Захарова е събрала от 61 присъстващи 60 гласа.

Захарова ще заеме мястото на Павлина Панова, която стана за следващите 9 години член на Конституционния съд от квотата на магистратите.

Двама от съдиите от ВКС, които са членове на ВСС, се изказаха днес след Панов. Красимир Шекерджиев заяви, че "убедено ще гласува за направеното предложение", а Цветинка Пашкунова резюмира качествата на Захарова:

"Доказан професионалист, почтен магистрат, със силно развито чувство за справедливост и с административен опит."

Малко "тръпка" внесе единствен председателят на ВАС Георги Чолаков, който поиска думата, за да каже, че ще подкрепи кандидата, но би искал и неговите предложения за заместници да минават с такава скорост. А не - както чакал 3 месеца за назначаването на един свой заместник (става въпрос за Мариника Чернева, б.р.).

"Това, разбира се, не е упрек, това е молба просто - даде малко "заден" Чолаков. - Следващия път да може и при моето предложение по същия начин да се работи. Аз чаках от етична комисия точно 2 месеца."

Тук думата взе Олга Керелска, която каза, че Чолаков отлично знае, че с единия кандидат е имало проблем и е трябвало да се пишат писма и да се чакат отговори от страна на етичната комисия, за да "пусне" назначението.

Така или иначе колегията гласува назначаването на Захарова единодушно.