Учени разкриха защо вомбатите имат кубични екскременти, разказва Си Ен Ен. 

Торбестият австралийски бозайник е известен с отличната си перисталтика, като произвежда между 80 и 100 кубчета всяка вечер. Те се доближават до идеални, кафяви зарчета. Тази форма е рядко срещана сред животните. И не, анусът на на вомбата не е квадратен.

Изследователски екип, ръководен от Патриша Янг от Технологичния институт в Атланта, Джорджия, САЩ, е открил отговора на въпроса.

Тайната се крие в гъвкавостта на червата на вомбата. Американските учени стигнали до този извод след анализ на екземпляри, които се наложило да бъдат евтаназирани след катастрофа.

Вомбатът храносмила около две седмици. Едва в последните 8% от червата екскрементите минават от течна в твърда форма. Накрая излизат кубчета с дължина 2 см.

Изследователите надули червата с балон и забелязали, че те са разтягат неравномерно, което позволява формирането на кубоподобни форми.

"В производството куб се прави чрез отнемане или отливане, но има малко подобни примери в природата", обясняват авторите на изследването.

Какво е приложението на това откритие? Учените посочват, че анализ на дейността на храносмилателната система на вомбатите, може да помогне за въвеждането на подобна техника в механоинженерството.

Налице е и медицинско приложение - лечението на гастроинтестинални проблеми. Според ръководителката на екипа Янг откритията им могат да ни подскажат повече за пренасянето на меки тъкани в тялото и за движението на червата.