Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще изпрати писмо до всички европейски посланици за полицейщина, авторитаризъм и ограничаване на правата на опозицията и на граждани. Това каза самата тя в парламента. Повод за нейното недоволство е факта, че нейни срещи с граждани в Ямболско са били наблюдавани от полицията.

"С открито писмо сигнализирам всички европейски посланици за случващото се в страната, което е сериозно посегателство срещу демократични права на български граждани. След посещението ни в Ямболско поставих въпроса и за полицейщината, която се разигра тези дни. Продължавам да твърдя, че никой не е искал по закон полицейско присъствие на всички наши срещи", каза Нинова.

Относно обясненията на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, че полицаите били там с цел нейната сигурност тя заяви,че те са нелепи.

"Няма нужда да ме пазят от Баба Дора или от хората. Благодаря, няма заплаха за сигурността ми", заяви Нинова.

От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски отговори на Нинова, че полицията в селата е изпълнение на предизборната програма на ГЕРБ.

"Ето Корнелия Нинова каза, че в селата, в които е отишла имало патрули. Значи ГЕРБ изпълнява политическата си програма", каза Гърневски.

Изказването на Гърневски бе предшествано от изявление на Елена Йончева, която заяви, че БСП организира петиция до Европейската комисия и ОЛАФ за проверка на качеството на българските магистрали в лицензирана европейска лаборатория.

"Искаме ЕК и ОЛАФ да направят независима експертиза на участъците от автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Струма", "Марица", изградени през последните 5 години със средства на ЕС. Целта на експертизата е да установи има ли в действителност пропуски в качеството на получения краен продукт. Изграждането на некачествени пътища представлява опасност за българските граждани", обясни Йончева.

И припомни, че от БСП са внесли искане за независима експертиза на АПИ, но отговор все още няма.