Наемниците на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" през 2014-2015 г. са сключвали договори с петербургската компания "СМК", чийто номинален шеф е бил роденият в Луганска област (Източна Украйна) Денис Прибилов, съобщи руската служба на BBC в свое разследване за ЧВК и предполагаемите й връзки със структурите на бизнесмена Евгений Пригожин.

Пригожин е човекът, за който се смята, че контролира Агенция за интернет изследвания - в действителност фабрики за тролове, чиято основна дейност е писане на платени коментари в социалните мрежи, както и ЧВК "Вагнер", изпращаща бойци във войната в Сирия и конфликта в Донбас. В САЩ на Пригожин са предявени официални обвинения за намеса в американските избори.

Пред журналистите Денис Прибилов разказал, че намерил работата по обява във вестника: "Търси се номинален директор".

"И представа си нямах какво е това. Казвам си - какво пък, ще отида, ще видя. Отивам аз на площад "Въстание" - точно срещу Московската гара. Обясниха ми: има хора, които трябва да тичат, да оформят документи. Бягате при нотариус, при данъчните, тук-там, връщате се, а отгоре на всичко ви и плюят", обяснява "номиналният директор" на "вагнеровците".

 
Прибилов регистрирал на свое име различни юридически лица, за което получавал по 12 000 рубли на ден - малко над 159 евро. После той привлякъл и съпругата си към "делото", заради което по-късно тя си имала проблеми с данъчните. Семейството престанало да се занимава с това през 2012 г., но по думите на Прибилов през 2016 г. той разбрал, че на негово име има регистрирани няколко компании.
 
"Проверих - водят ми се седем фирми. Как да ги закрия, къде да се предам хенде-хох?!", казва Прибилов, който отбелязва, че не познава Евгений Пригожин - и не знае, че това е истинският собственик на ЧВК "Вагнер".
 
Според екипа на BBC, компанията "СМК" сключвала договорите с наемниците преди да ги изпрати в Украйна - като с извънщатни сътрудници. Сега вече не се сключват договори с "вагнеровците". В един от старите договори, цитиран от журналистите, пише, че заплатата е 80 000 рубли (1063 евро), компенсация при раняване - 300 хиляди рубли (3987 евро), а при смърт - два милиона рубли (26 581 евро). След началото на кампанията в Сирия, където също се бият руски наемници, компенсацията, плащана на роднините при смърт на боеца е нараснала до 5 милиона рубли (66 453 евро).
 
Боецът от ЧВК Николай Аверин (името е променено), воювал в Донбас и Сирия, разказва пред BBC, че бъдещите наемници се обучават в тренировъчната база на ЧВК в Молкино, Краснодарския край. По думите му, цялото обучение отнема три дни - през това време бойците се занимават с физическа подготовка, правят им се изследвания, в т.ч. за хепатит и наркотици, и попълват анкети.
 
Доброволците трябва да оставят контакти на близки хора, в случай че загинат, както и паролите си от социалните мрежи. След това те имат беседи със специалисти по сигурността и при подозрения минават и през детектор на лъжата. След което ги зачисляват на щат, но заплата им дават едва след като получат жетон с личен номер. Според бойци от ЧВК, сега наемниците получават по 150 хиляди рубли (1994 евро). В базата, за сметка на бъдещата си заплата, те сами си купуват муниции и аптечки за оказване на първа помощ. 

Командировката на "вагнеровците" трае три месеца, макар че в началото на кампанията в Сирия е продължавала и половин година, разказва Аверин.Преди година ръководството на ЧВК помагало на наемниците да се снабдят със задграничен паспорт в Москва, но сега без такъв не те вземат на "работа".

Тренировъчната база на ЧВК "Вагнер" в Молкино е свързана със структурите на Евгений Пригожин, убеден е екипът на BBC. През лятото на 2018 г., недалече от базата, вдигнали параклис - "в памет на героите от ЧВК "Вагнер". В близост до параклиса има паметник на човек, който твърде много прилича на командира на частната военна компания Дмитрий Уткин с позивна "Вагнер"

По информация на BBC параклисът е построен на терен, собственост на петербургската компания "Ексклузив технолоджи". Строителството било поверено на фирмата на Пригожин "Мегалайн", която по-рано е строила помещения за военни за руското Министерство на отбраната.

Бивш мениджър, при условия на анонимност, е потвърдил, че проектът се разработва именно от "Мегалайн".

"Ексклузив технолоджи" е само една от фирмите на Пригожин, на която се води обектът", казва той. 

А от самата фирма са отказали коментар.

По думите на Николай Аверин, от началото на 2018 г. "Вагнер" изпълнява задачи в Судан, Централноафриканската република и се готви за мисия в Ливан. Наскоро  агенция Bloomberg назова тези държави сред 10-те, от които структурите на Пригожин имат интерес. В Судан, според Аверин, се намират 80 бойци, в ЦАР - една рота и 20 души от резерва. Макар да не назовава броя на тези подразделения, "Новата газета" съобщи през 2017 г., че в зависимост от това каква дейност ще се върши, ротата може да се състои от 50, 100 или 150 човека.

В интервю за онлайн изданието Lenta.ru Евгений Шабаев, който оглавява Общоруския офицерски комитет и е атаман на казашкото общество "Ховрино", заявява, че заедно с ветерани от "Вагнер" са се обърнали към Международния наказателен съд заради "насилственото задържане на лица и тяхното използване във военни действия". Според него руските наемници, които се бият навън, са около 10 000 души. Само в Сирия "вагнеровците" са от 2500 до 3000 човека.