Убитите в Централноафриканската република (ЦАР) журналисти смятали да разследват за две седмици частна руска охранителна компания, действаща в страната, и да съберат информация за интересите на Москва към диамантените, златните и урановите мини там, пише "Дейли бийст".

Документалистът Александър Растрогуев, военният кореспондент Орхан Джемал и операторът Кирил Радченко бяха убити на 30 юли край град Сибю.

Тримата напуснали столицата Банги вечерта, за да се срещнат с представител на ООН в град Бамбари. Те обаче така и не стигнали дотам. Твърди се, че журналистите били нападнати от засада и убити от десетина души, облечени с тюрбани и говорещи на арабски. Това са думите на шофьора им, който оцелял.

Умиротворителите от МИНУСКА - така се нарича контингентът на ООН в ЦАР - открили телата на тримата с многобройни рани от куршуми. Според жители на Сибю, цитирани от китайската агенция CNC, нападението било твърде необичайно. Нападателите се интересували от "високия мускулест мъж" - оператора Радченко. Те искали да претърсят джобовете му, но журналистите оказали съпротива. Тогава нападателите застреляли Радченко пред очите на другарите му.

Журналистите били изпратени в Африка от Центъра за управление на разследванията (ЦУР) - проект, финансиран от бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски, който е сред най-отявлените критици на президента Владимир Путин.

Репортажът на Радченко, Расторгуев и Джемал бил фокусиран върху дейността на руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер. Тя е свързана с Кремъл и с Главното разузнавателно управление (ГРУ). Предполага се, че тя действа в ЦАР от януари, когато Русия започва да доставя оръжие на страната и изпраща петима военни и 170 цивилни инструктури. Много от тях вероятно са бивши военни. Те трябва да обучават два армейски батальона. ООН прави изключение от оръжейното си ембарго за ЦАР, за да може слабата армия на тази страна да получи малки количества оръжие и боеприпаси и да отблъсква бунтовнически групировки.

Групата на Вагнер е обаче нещо специално. Някои я наричат "частната армия" на президента Путин. Организацията се ръководи от Дмитрий Уткин, някогашен боец от руските спецчасти. В момента тя е в американския санкционен списък заради подпомагане на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

След гибелта на журналистите Михаил Ходорковски заяви в профила си във фейсбук, че в Русия "властта твърде често прикрива тъмните си дела с оправдание с "частни лица".

"В Русия наемничеството не е регулирано със закон, непрозрачно е и е криминално престъпление. Въпреки това първите хора на държавата не се притесняват да говорят за одобряването на тази практика, което прави ситуацията особено опасна", пише бившият олигарх.

 

 

Русия обеща да достави на ЦАР 5200 пушки и редица други леки оръжия до края на тази година. Руснак е съветник по сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера. Най-малко 40 руснаци са в охраната на държавния глава. Хора от ЧВК на Вагнер саразпръснати на няколко места из страната.

Всички споразумения, подписани между правителствата на ЦАР и Русия, и това за дейността на компанията на Вагнер също са обгърнати в тайна.

"Ако попитате държавните чиновници, те ще ви кажат да млъкнете и дори ще ви заплашат - заяви пред "Дейли бийст" базираният в Банги журналист Луи Котоа. - Ако посмеете да идете там, където са базирани тези руснаци, ще бъдете преследвани и прогонени."

Интересното е, че Русия има тайни споразумения не само с правителството на ЦАР, но и с бунтовниците, контролиращи близо 80 на сто от територията на страната, включително достъпа до златните и диамантените залежи.

Твърди се, че през първото тримесечие на годината руски чиновници, вероятно представители на ЧВК на Вагнер, се срещнали с лидерите на трите най-големи бунтовнически групировки в страната. Сред тях били бившият президент Мишел Джотодия и Нуредин Адам от групировката "Възраждане на ЦАР". И срещу двамата са наложени санкции на САЩ и ООН, защото те са смятани за заплаха за мира и защото блокират политическия преход в африканската държава. Никой от тях досега не е съобщил подробности за разговорите си с руснаците.

Според зам. главната редакторка на ЦУР Анастасия Горшкова ден преди убийството им журналистите пътували към лагер в град Беренго, където се предполага, че е била базирана ЧВК на Вагнер. Те обаче били върнати, тъй като нямали необходимите акредитации от Министерството на отбраната на ЦАР.

Както твърди местен журналист, много е трудно да се получи разрешение за посещение на лагера в Беренго. Репортер от АФП случайно получил документ и съобщил, че видял руснаци във военни униформи да обучават войници от ЦАР, но не му разрешили да снима и да вземе интервюта.

Шефът на ЦУР Андрей Коняхин подал документи за виза за ЦАР, за да разследва убийството на колегите си. Той иска да разговаря с оцелелия им шофьор и със служителя на ООН, който ги поканил и който обещал помощ на проекта.

На другия ден след отказа за достъп до лагера в Беренго тримата журналисти трябвало да пътуват ден и половина до Бамбари и да се срещнат с този човек - служител на МИНУСКО, който "имал информация за ситуацията с руските военни инструктори в ЦАР" и обещал да осигури контакти с чиновници, "готови да говорят открито в Банги". Така се твърди в постинг на ЦУР във фейсбук. Според Центъра представителят на ООН щял да помогне и за заснемането на златните мини в Ндасима - градче, за контрола над което бунтовниците се бият срещу правителството.

Мината в Ндасима се намира на горист хълм. През 2014 г. срутване там убило 27 миньори. Някога тя принадлежала на канадската компания AXMIN, но в края на 2012 г. била превзета от бунтовници. Сега я охраняват руски наемници, но заплахата от бунтовнически нападения не е отминала.

Според изданието "Африка интелиджънс" било постигнато споразумение Русия да разработва мината. Външното министерство в Москва твърди, че се проучват възможностите за взаимно изгодно проучване на природните богатства на африканската страна. Не са напълно ясни обаче подробностите за споразумението за работа в район, където правителството няма пълен контрол.

Нито една от двете страни не отрича присъствието на руски военни в ЦАР. Никой обаче не вярва, че интересът на Москва е безкористен. Нито пък някой е казал нещо конкретно за двустранните споразумения и интереса на Кремъл от тях. А както се вижда от убийството на тримата руски журналисти, опитите за разкриване на истината са потенциално смъртоносни, изтъква "Дейли бийст".

Самият Ходорковски обещава да положи всички усилия, за да разкрие не само причините за смъртта на журналистите, но и какво правят в ЦАР хората от ЧВК на Вагнер.