Споразумение, постигнато в последната минута между ЕС и Испания за Гибралтар, спаси насрочения за утре извънреден Европейски съвет, посветен на Брекзит.

То е постигнато от председателя на Съвета Доналд Туск, съобщи говорителят му Пребен Ааман.

Това се случва броени часове преди предвидените срещи на британския премиер Тереза Мей с него и с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Испанският премиер Педро Санчес бе заплашил с бойкот срещата на върха, ако страната му да има решителна дума за Гибралтар, след като Великобритания напусне ЕС на 29 март 2019 г.

„След телефонен разговор между Туск и Санчес преди няколко минути сме по-близо до утрешния Европйски съвет“, написа Ааман в туитър.

 

Британското правителство разпространи писмо от посланика на Обединеното кралство в ЕС Тим Бароу до шефа на секретариата на Туск. В него се казва, че Лондон няма да смята за даденост, че всяко бъдещо търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще се отнася и за Гибралтар.

В Брюксел преговарящите за Брекзит от британска и испанска страна разговаряха през цялата нощ срещу събота в опит да постигнат споразумение. То трябва да даде на Мадрид гаранции по какъв начин договорите за Брекзит ще се отнасят за малкия полуостров и как Испания ще има думата за тях, без обаче текстовете да бъдат преправяни.

Тези гаранции трябва да бъдат част от кратка декларация, договорена между 27-те страни членки на ЕС (без Великобритания) и да бъде добавено към утрешната едночасова среща. Тя ще бъде последвана от срещата на 27-те.

„Преговорите с Испания и Великобритания траяха цяла нощ, - сподели дипломатически източник пред Ройтерс. - В телефонен разговор днес Туск и Санчес се споразумяха за Гибралтар. Срещата ще се състои.“

Тройна защита за Мадрид

Това, което постигна Испания, се нарича „тройна защита“, обясни Педро Санчес на пресконференция веднага след завръщането си от официално посещения в Куба.

Той потвърди, че е постигнато споразумение и че по тази причина той ще пътува утре за Брюксел.

Испания получава основна роля в бъдещето на Гибралтар. Тя ще има думата за политическите, юридическите и дори за географските отношения на спорния полуостров след Брекзит.  Бъдещите отношения между Гибрралтар и Европейския съюз по никакъв начин няма да се решават двустранно между Брюксел и Лондон. Те винаги ще се решават пряко между Мадрид и Лондон.

Санчес допълни, че споразумението засилва позицията на Испания „като имала никога досега“ и че ще има преговори, при които ще се говори за „съвместен суверенитет“.

Запознати източници в Брюксел смятат, че ходовете на Педро Санчес са насочени към публиката в Испания. Само седмица след Съвета – на 2 декември, в ключовата за испанските социалисти автономна област Андалусия ще се състоят местни избори. Гибралтар граничи с нея и много испанци смятат, че Скалата, както наричат спорния полуостров, принадлежи именно на Андалусия. От 300 години насам в Гибралтар има и британска военноморска база.

Главната заплаха пред споразумението за Брекзит обаче е в самата Великобритания. Срещу него има яростно противопоставяне в парламента в Лондон. Без неговото одобрение Брекзит може да се случи без споразумение, което да смекчи икономическия и законов развод с ЕС.

Възможно е удължаване на преходния период

Доналд Туск допусна, че е възможно преходният период след Брекзит да бъде удължен с до две години. Това става ясно от разпространеното днес негово писмо покана до европейските лидери в навечерието на срещата за Брекзит.

„Политическата декларация очертава насоките относно бъдещите отношения. Ние възнамеряваме да работим решително към изграждането на възможно най-добрите отношения с Великобритания след Брекзит като приятели и партньори. И ние ще разполагаме с близо две години, за да изработим и да се споразумеем за бъдещата рамка за такова сътрудничество. Ако, въпреки най-упоритите ни усилия, бъде необходимо допълнително време, ще бъде възможно удължаване с до две години на преходния период“, пише Туск.