Тереза Мей призова британските депутати да подкрепят сделката за „Брекзит“, одобрена днес на извънредния Европейски съвет в Брюксел.

На пресконференция след срещата тя изтъкна, че това не е само най-доброто възможно споразумение, което е успяла да постигне, но и че е било единственото, поставено на масата.

Британската премиерка увери, че ще се опита да убеди депутатите да окажат подкрепа, като публикуват анализи и говорят с хората. Тя предупреди, че в противен случай Великобритания е изправена пред много по-голяма несигурност. А запазването на тясното сътрудничество и спазването на регулациите на ЕС са нещо добро за бизнеса и сигурността.

„При преговори не винаги получавате всичко, което искате. Смятам,че британците добре разбира това“, каза Мей.

Тя допълни, че предстоящото гласуване в парламента в Лондон или ще отвори вратите към едно по-светло бъдеще, или ще осъди страната на още по-голямо разделение.

„Ще се боря за тази сделка цялото ми сърце“, зарече се Мей.

В същото време британският министър на външните работи Джереми Хънт определи като "предизвикателство" постигането на аритметично мнозинство в парламента, за да бъде одобрено споразумението на Мей за "Брекзит", предаде БТА.

Хънт обаче отхвърли тезата, че документът създава "много големи рискове" за Обединеното кралство, предаде българската агенция, позовавайки се на Ройтерс.

"Засега аритметиката изглежда предизвикателство, но през следващите две седмици може да се променят доста неща", каза той днес в интервю за Би Би Си. "Според мен обаче моите колеги ще се съобразят с националния интерес".