Европейските лидери подкрепиха днес споразуменето за "Брекзит".

Това стана на извънредна среща на Европейския съвет в Брюксел. Той се състоя точно 4 месеца и 4 дни преди 29 март 2019 г. - деня, в който Обединеното кралство ще престане да бъде част от ЕС.

Само половин час бе необходим на лидерите на 27-те страни, за да приемат споразумението от 585 страници, което очертава условията, при които Великобритания ще напусне Съюза. Те приеха и декларация от 36 страници за бъдещите свободни търговски отношения между Лондон и Брюксел. Но тя трябва да бъде одобрена и от парламента в Лондон. В противен случай Великобритания ще напусне ЕС без споразумение.

Малко след това към европейските лидери се присъедини и британската премиерка Тереза Мей.

Срещата едва не бе провалена, тъй като Испания настояваше да има решаващата дума за Гибралтар след "Брекзит". Премиерът ѝ Педро Санчес плашеше с бойкот. В крайна сметка Мадрид получи исканите гаранции и оттегли заплахата.

„Днес е един тъжен ден“, заяви преди началото на срещата председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Той произнесе тези думи при пристигането си за участие в Съвета.

„Тъжен съм, защото да гледам как Великобритания напуска ЕС не е момент за празнуване, а на дълбока тъга. Направихме всичко възможно "разводът" да бъде колкото се може по-лек. Сделката е възможно най-добрата. И ЕС няма да промени позицията си. Убеден съм, че британският парламент ще приеме предложението“, каза Юнкер.

Юнкер пристига на срещата за Брекзит, придружен от говорителя на Еврокомисията Маргаритис Схинас. 

„Ние преговаряхме, аз и моят чудесен екип преговаряхме с Великобритания. Сега е време всеки да поеме своята отговорност. Само искам да добавя, че тази сделка е необходима стъпка за доверието, което трябва да изградим между ЕС и Великобритания на фона на това безпрецедентно и амбциозно партньорство“, каза главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние.

Френският президент Еманюел Макрон изрази убеждението си, че Европа се нуждае от дълбоки реформи. "Брекзит" само е показал необходимостта от тях. И Макрон подкрепя това изцяло.

Тереза Мей пристига на Европейския съвет.

В изявленията си при пристигането на срещата европейските лидери призоваха британците да подкрепят споразумението за "Брекзит".

Холандският премиер Марк Рюте похвали британската си колежка Тереза Мей за начина, по който е водила трудните преговорите. Той се надява споразумението да мине и през парламента в Лондон. Рюте обаче отправи предупрежение към противниците на Мей както в Консервативната партия, така и към тези в редиците на лейбъристите, които смятат, че все още може да бъде постигната по-добра сделка.

„Това е максималното, което всички ние можем да направим“, отговори холандският министър-председател на въпроса дали ЕС би направил още отстъпки.

Литовската президентка Далия Грибаускайте заяви, че има поне четири възможни изхода, ако британският парламент блокира споразумението. Тя посочи три от тях – втори референдум във Великобритания, нови избори с цел смяната на Тереза Мей или опит за предоговаряне на споразумението. Четвъртият вариант е Великобритания да напусне ЕС на 29 март 2019 г. без споразумение.

Еврокомисията няма да уволнява британски служители

„Пред нас е труден процес на ратифициране, както и бъдещи преговори. Но независимо как ще свърши всичко това, ще останем приятели до края на дните ни и дори още един ден след това“, каза на заключителната пресконферения председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Еврокомисията няма да уволнява британски служители, обеща нейният председател Юнкер. Той повтори, че денят е много тъжен. И този път допълни, че една страна, която излиза от ЕС, не дава повод нито за отваряне на шампанско, нито за аплодисменти.

„Брекзит е много сериозна ситуация. Но ще ви обясня защо завършихме с този резултат. Споразумението от 600 страници дава яснота на всички въпроси и премахва всякакви законови неясноти – за граждани, компании, бизнес и т.н.“, каза Барние.