Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ще предложи на парламента да въведе военно положение, след като Русия атакува и задържа три украински военни кораба в Черно море, предаде Ройтерс.
Съветът за национална сигурност на Украйна е предложил да се въведе военно положение за 60 дни, предаде ТАСС, като цитира секретаря на Съвета Александър Турчинов. 
Порошенко каза, че парламентът може днес да реши дали да въведе военно положение, което ще ограничи гражданските свободи и ще даде на държавните институции по-големи правомощия, посочва Ройтерс. Според ТАСС Порошенко е призовал депутатите от Върховната рада да се явят на извънредно заседание днес и да утвърдят решението за военно положение.

Европейският съюз и НАТО приканиха Русия и Украйна да действат максимално сдържано, за да се намали напрежението в Азовско море и призоваха Русия да възстанови свободното преминаване през Керченския проток, предаде Франс прес.

"Очакваме Русия да възстанови свободата на движение в Керченския проток и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност, за да се намали незабавно напрежението", гласи декларация на ЕС.

Събитията в Азовско море показват до какво може да доведе "пренебрегването на основните правила на международното сътрудничество", се казва в декларацията. ЕС отбелязва, че "строежът на Керченския мост (от Русия) бе извършен без съгласието на Украйна и е още едно нарушение на суверенитета и териториалната й цялост". ЕС "не признава и няма да признае незаконната анексия на Крим от Русия", се посочва в заключение в декларацията.

Масов протест пред посолството на Русия в Киев.

НАТО заяви, че подкрепя напълно суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително правата й на корабоплаване в териториалните й води, съобщи АФП. НАТО призова Русия и Украйна към сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море, предаде ТАСС, като цитира изявление на говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"НАТО внимателно следи развоя на ситуацията в Азовско море и Керченския проток и ние поддържаме връзка с украинските власти. Призоваваме към сдържаност и намаляване на напрежението", се казва в декларацията.

И се допълва:

"Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право".

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на извънредно заседание заради военното напрежение между Украйна и Русия, която задържа три украински военни кораба в Керченския проток, предаде Франс прес, като се позова на дипломати в ООН.
Извънредно заседание на Съвета за сигурност е поискано и от Украйна, и от Русия, уточняват дипломатите, предаде БТА.