Главният прокурор Сотир Цацаров е на работно посещение в Анкара по покана на турския си колега Мехмет Акарджа. В турската столица обвинител № 1 е придружаван от зам. главния прокурор по корупцията Иван Гешев и от завеждащия отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов, допълват от държавното обвинение.

"Основни теми на разговор между двете страни са сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на организираната престъпност. Сотир Цацаров и Мехмет Акарджа ще обсъдят и идеята за създаване на Консултативен форум на главните прокурори от балканските страни. Форматът цели да стимулира и да подобри сътрудничеството помежду им чрез регулярни срещи и обмен на добри практики."

Програмата на българската делегация включва също срещи с министъра на правосъдието на Република Турция Абдулхамит Гюл и с председателя на Върховния апелативен съд Исмаил Рушту Чирит.

Това е четвъртата среща между главните прокурори на България и Турция, след като през юни 2014 г. между прокуратурите на двете страни бе подписано Споразумение за сътрудничество, поясняват от пресцентъра.

През септември 2015 г. самият Реджеп Тайип Ердоган прие българския главен прокурор. Тогава имаше доста спекулации, а официалното съобщение на прокуратурата на Република България гласеше сухо, че "сред обсъжданите теми е била и ситуацията в двете съседни държави и мерките, които всяка от тях предприема във връзка с бежанския поток".

През февруари 2016 г. български медии препечатаха близкия до правителството на Ердоган в. "Стар" - че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат "черен печат" за Турция.

В края на 2017 г. пък избухна скандал с доклад на турските тайни служби, в който "Булгартабак" бе посочен като основен източник на контрабанда.

След дълго пътуване между службите у нас Цацаров каза, че ще го провери, но...

"...Всъщност това, което е при мен, представлява страници, които нямат заглавие, които нямат официален автор, които нямат, освен всичко друго, обозначение на службата, която е създала този доклад."

На 3 април 2018 г. главният прокурор обяви, че не е образувано наказателно производство по доклада на въпросното подразделение на турското МВР и не предстои да се образува.

Отговорът от подразделението на турското МВР е получен, докладът имал аналитичен характер и е бил за целите на превенция на контрабандата и е представен на Интерпол. В него се споменават марки цигари, но без да се твърдят, че са произведени от "Булгартабак", написа в. "24 часа", чиито тези много често съвпадат с тези на прокуратурата.

"В Турция е нямало действие по разследване и наказателно преследване. Наблюдаващият прокурор и у нас не е образувал наказателно производство. На практика няма данни за престъпление", каза тогава Цацаров.