На всеки няколко години производителите на смартфони се надпреварват по различни критерии. През 2005-2009 г. бе навлизането на сензитивните дисплеи. След това започна поредната циклична надпревара за по-тънък телефон. После пък малките дигитални камери започнаха да се състезават по мегапиксели, както правеха големите дигитални камери по-рано.

В последните няколко години започна друго състезание - по броя камери. LG V40 ThinQ излезе наскоро като един от двата шампиона на пазара, с общо 5 обектива - 2 от страната на екрана и три от задната страна. Само Huawei P20 Pro отвърна със същото, макар използвано по различен начин.

Сега южнокорейците от LG готвят още по-впечатляваща бройка - 16 обектива, съобщи Engadget, позовавайки се на патент за идеята. Те ще бъдат наредени в схема 4х4, като целта е да бъде хванат кадър от няколко перспективи в един шот. Това ще позволява да се снимат 3D видеа и да се манипулират много лесно снимките. 

Страница от патента на LG показва възможности за частично манипулиране на снимката, заснета от 16 обектива заедно.

Петте камери на V40 наблягаха на различната широчина на обектива - ако искаш снимаш макро или портретно, ако искаш с нормален обектив, или пък с широк. Три различни обектива, три сензора, на практика - три различни камери. Резултатът обаче не бе чак толкова добър - по-широкоъгълните камери, и вътрешната, и външната, бяха с по-ниско качество на сензора (което е далеч по-важно от мегапикселите).

16-те камери ще са подредени така, че да могат да добавят реален обем на изображението чрез различни ъгли на заснемане.

Разбира се, концепция на ниво патент може да се окаже на пазара и догодина, и след 5 години. Добрата новина е, че LG видно не слагат многобройни камери на гърба на смартфоните си просто за разкош, а търсят сериозна употреба на тази възможност.