Руските танкове са пред украинския град Азов и заплашват пристанището Мариупол. Украинският президент Петро Порошенко говори за руско нахлуване. Литва недвусмислено призовава Москва да изтегли своите войски и въоръжение от суверенна Украйна и да прекрати подкрепата за въоръжените сепаратисти. В изявление на литовското външно министерство Русия е обвинена в "грубо нарушение на основополагащите принципи на международното право".

Едва ли вече има място за съмнение, че редовните руски войски също са задействани в Украйна, след като руските журналисти съобщиха за погребението на военнослужещите от 76-а въздушно-десантна дивизия, разположена в Псков. Парашутистите бяха убити в средата на август в Украйна. За първи път Кремъл се изказа по въпроса и косвено призна, че неговите войници са нарушили границата.

Фактът за пряката руска военна интервенция бе потвърден от собствените войници, които бяха заловени в Украйна. В Киев те съобщиха, че със заповед ги пратили "на учения". Министерството на отбраната на Русия заяви, че войниците просто "се заблудили".

Ситуацията е щекотлива, тъй като според руската пропаганда в Украйна днес, по примера на прадедите им през Втората световна война, се води борба срещу "фашизма". Но прадедите - тогава с пълно право, намериха пътя за Берлин на Адолф Хитлер. А техните наследници объркаха пътя още на украинската граница?

Димните шашки на пропагандата

Това е само една от димните шашки, които постоянно биват взривявани в този конфликт. Лидерът на сепаратистите Александър Захарченко все още държи на легендата, че въстаниците са "кръвни братя", които доброволно се притекли на помощ в Източна Украйна.

Пред руския телевизионен канал "Россия-24" Захарченко назова число между 3000 и 4000 бойци от Русия. Но той също така за първи път призна, че сред тях има войници от руската редовна армия, пристигнали на фронта в извънработно време.

"Те предпочитат да прекарват своя отпуск не на плажа, а рамо до рамо със своите братя, които се борят за свободата на Донбас. Освен това, много бивши професионални войници дойдоха от Русия. Те се борят заедно с нас, защото смятат това за свой дълг", каза лидерът на сепаратистите.

Много руснаци стават жертви на тази пропаганда. Такъв пример е 37-годишният Володя, когото репортери от московския опозиционен вестник "Новая газета", срещнаха по време но своите разследвания в бежанските лагери от руската страна на границата.

Неотслужилите в армията доброволно се борят срещу "фашистите"

Тези лагери се използват като центрове за отстъпление и почивни бази за сепаратистите от Украйна, които искат да си починат между битките. Сепаратистите пресичат границата най-вече на пункта Донецк-Изварино (в случая това е руското градче Донецк, а не големият украински град - б.р.) без проблеми и в двете посоки, като се прикриват зад конвоите с бежанци, които уж защитават.

Володя показва на журналистите руския си паспорт. Той е от Република Коми (автономна република в състава на Русия - б.р.) в Североизточна Европа. Там той е работил като програмист. Никога преди не е бил на война. "Дори не съм служил в армията." Но след това чул новини от Украйна: "Непоносимо бе да гледам какви ги вършеха фашистите." По интернет се записал доброволец.

Мисленето на така наречените въстаници, които виждат себе си като "освобосители" на Източна Украйна, е повече от недалновидно и замъглено от руската пропаганда. Борците за "независимост" на Донецката и Луганската псевдорепублики смятат, че "фашизмът" вече е завладял половин Украйна.

"Играха футбол с отрязана глава"

В разпространяваните по руската телевизия страхотии се съобщава, че в Одеса украинската армия контролира всичко и всява ужас сред порядъчните хора. Наскоро отрязали главата на милиционер и играли с нея футбол. Другите милиционери просто гледали, защото много се уплашили.

Всеки опит за възражение според журналистите бива отклоняван крайно агресивно. Алкохолът тук няма нищо общо, смятат те, "всичко това е само адреналин".

Сепаратистите, които са на спокойствие отвъд границата, смятат, че с борбата си за независимост на "Новору̀сия" защитават Руската федерация. "Войната в Украйна" според тях е война срещу Запада. Ако "Новору̀сия" се предаде, след това ще бъде загубен и Крим.

"Третата световна война вече се води"

"И тогава това вече ще бъде война срещу Русия", смятат младите сепаратисти. "Донецката народна република" трябва да победи и затова е ред да бъдат завзети украинските градове Одеса и Запорожие. На репортерски въпрос искат ли да започнат Трета световна война те отговориха лаконично: "Тя вече се води."

При това зад гърба им се играе съвсем друга игра. На фона на боевете от Украйна в Русия прехвърлиха високоспециализирано промишлено оборудване. Така част от производството на луганското предприятие "Машиностроител-43" - обозначението показва, че то е свързано с отбраната - бе преместено в Чебоксари, далеч след Москва.

Професор Хенинг Шрьодер - експерт по Русия, може само да поклати глава.

"Не мога да се отърва от усещането, че Новору̀сия възприема себе си като сатира срещу Съветския съюз. Първо бе копието на марша на пленените немци през Москва през 1944 г., а сега изнасянето на съветски отбранителни предприятия отвъд Урал през 1941 г. Всичко това щеше да е смешно, ако не беше тъжно."

------------

* Авторът е журналист от германския вестник "Ди Велт", където е публикувана и тази статия.