Народното събрание увеличи на 3000 лева максималният осигурителен доход, минималният - на 560 лева, но остави на същото ниво обезщетенията за безработица, както и майчинството за втората година от отглеждането на детето. 

И през 2019 г. минималното и максималното обезщетение за безработица се запазва на сегашното равнище - съответно 9 лева и 74,29 лева на ден. 380 лева остава и майчинството за втората година, стана ясно при окончателното гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Георги Гьоков (БСП) предложи тези размери да бъдат увеличени, за което ще са нужни 28 млн. лева допълнително в бюджета на ДОО:

"Тези 28 милиона обяснихме откъде ще дойдат в бюджета на фонд "Безработица" - от увеличената минимална работна заплата, от увеличения максимален осигурителен доход и от трансфери от държавния бюджет".

Повишаването на максималния осигурителен праг от 2019 г. означава, че от 1 юли максималната пенсия ще бъде 1200 лева, макар че формулата се променя, заяви д-р Хасан Адемов от ДПС: 

"Макар и стъпка в правилната посока, тя не е достатъчна. Тази стъпка, на практика, излъга тези, които повярваха на законодателството".

В момента таванът на пенсиите е 910 лева. От 2019 г. той трябваше да отпадне, но вместо това става 1200 лева. На този етап не може да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите, каза преди време министърът на финансите Владислав Горанов.

По темата "пенсии" в пленарна зала се разгоряха дебати. 

"Защо когато БСП управляваше не предложи преизчисляване на всички пенсии - защото са царе на популизма, фалитите и дефицитите", заяви Светлана Ангелова (ГЕРБ).

"През 2008 г., когато няколко пъти имаше увеличение на пенсиите от 20%, го платихме през 2009 г. правителството на Борисов - в най-тежката година на икономическа криза БСП загробихте българските граждани. А когато управлявахте през 2013 и 2014 г. и когато имахте възможност да направите бюджета на ДОО за 2014 г. какво направихте уважаеми колеги отляво? Увеличихте минималната пенсия с 4,50 лв. - от 150 лв. на 154 лв.", заяви Ангелова.

Защото знаем, че сте царе на популизма, на фалитите и на дефицитите, но не недейте да заблуждавате българските граждани, че може да се харчат повече средства, отколкото има, каза още тя.

В първото си изказване, откакто се завърна отново като депутат в парламента, Валери Симеонов изтъкна като заслуга на Обединени патриоти, че "нямаме втора протурска партия в парламента".

"Обединени патриоти - и ДОСТ го няма, Обединени патриоти - и ДПС, отидоха на четвърто място. Рамадан Аталай е поредният манипулатор на трибуната на Народното събрание, за съжаление. Никъде и никога в предизборната кампания на Обединени патриоти не съществува цифрата 500 лева минимална пенсия", заяви Симеонов.

Добре, че бяха Обединени патриоти, за да се повишат срамно ниските минимални пенсии, обяви Патриотът по повод критиките от страна на ДПС. 

По-рано ДПС и БСП предложиха от 2019 г. минималната пенсия да се увеличи от 219,43 лева на 300 лева.

"Тези, които в момента се наричат Обединени патриоти, предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство. Ако не бяха ОП и земята щеше да спре да се върти", каза Рамадан Аталай.

"С това ОП държавата стигна до такива размери на безобразия и на националистически изявления, на такъв упадък, че чак ГЕРБ се чудят как да се измъкнат от ситуацията. Пенсионерите са по-бедни, отколкото когато ние сме били на власт“, заяви Аталай.

В момента си разпределяте порции от Агенцията за чужденците (Държавната агенция за българите в чужбина - б.р.)", обърна се Аталай към Обединени патриоти.

"Това, че отказвате да подкрепите пенсията да стане 300 лева, е пълно безобразие. Ако днес не подкрепите числото 300, би трябвало да излезете и да обясните защо и по какъв начин държите родителите ни в недоимъка, с които спечелихте изборите", каза още депутатът от ДПС.

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 млрд. лева, разходите също. Бюджетът за следващата година е балансиран, с нулев дефицит. Приходите от осигурителни вноски са 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лева. Малко над 5,1 млрд. лева са приходите във фонд „Пенсии“ за 2019 г.