Текстове в Закона за личната помощ, който още не е влязъл за второ четене в пленарна зала, ще бъдат преразгледани и гласувани в парламента в петък, съобщиха майки на деца с увреждания след среща тази вечер с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Преди ден социалната комисия към 44-ия парламент обсъди текстовете на проекта за второ четене. Законът за личната помощ предвижда създаването на механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите и дава възможност на потребителите да участват в избора на личен асистент. 

Законът за хората с увреждания и законът за личната помощ, приети на първо четене от Народното събрание, предвиждат 150 милиона финансиране. 

Недоволството на майките обаче беше предизвикано от текст, който създава опасения, че може да не достигнат парите за личен асистент. 

Майките от "Системата ни убива" разпространиха отворено писмо до институциите,  в което заявяват, че законът за личната помощ е осакатен и се опасяват, че на практика хората с увреждания може да останат без личен асистент. Причината е, че в преходните и заключителни разпоредби е записано, че за личната помощ са предвидени 71 милиона лева, които освен за сегашните програми за лични асистенти трябва да се харчат и за личната помощ, която влиза в сила от 1 септември следващата година.

Според майките нито лев от отпуснатите допълнителни 150 милиона лева за хората с увреждания не е предвиден за личната помощ. Освен това средствата за личната помощ са заложени не в бюджета на социалното, а на финансовото министерство.

В предаването "Лице в лице" по bTV председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) обясни:

"... Преди да влязат за второ четене, текстовете може да бъдат изгладени, ако има добра воля от двете страни - МТСП и Министерството на финансите, и омбудсмана и майките на деца с увреждания. Сега се предвижда, ако часовете за личен асистент са по-малко от максималния брой часове 8 за най-увредените, а два, три, четири, останалите часове да бъдат компенсирани от общините. Текстът дава възможност за тълкуване. Не смятам, че има проблем, но не е приет окончателно на второ четене".

Целта е да няма двойно финансиране - един от държавния бюджет, втори път - от други източници като програми на общините например, посочи Адемов. Другият вариант е тези средства да бъдат посочени, за да е ясно с какъв ресурс разполага личната помощ

"Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари - сложени на едно място, другите - на друго. Ние ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лева повече да има за хората с увреждания. Да ги разпределят правилно, да ги разпределят така, че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства“, каза премиерът.

Бойко Борисов призова депутатите да изпълнят обещанията си и да приемат бюджета с нужните забележки, така че хората с увреждания да получат нужните грижи. Разбрахме се, че парите са достатъчно, и ако не се крадат през фалшиви ТЕЛК-ове, няма да има проблеми, каза премиерът, цитиран от БТА.

По мое предложение към бюджета на МТСП са прехвърлени още 71,5 млн. лева и парите за хората с увреждания достигат над 463 млн. лева, каза пред журналисти Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия на парламента, която присъства на срещата при Борисов с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Парите в бюджета на МТСП за следващата година ще бъдат 1,363 млрд. лева, добави Менда Стоянова. Правим видими всички тези 150 млн. лева, които са отделени за хората с увреждания, посочи тя.

По-рано днес депутатите гласуваха увеличение със 71 милиона лева на парите за хората с увреждания в бюджета на Министерството на труда и социалната политика в бюджета за 2019 г.

Опасенията на майките са, че с приемането на Закона за личната помощ няма да има достатъчно пари за лични асистенти за тези деца след първи септември 2019 година, каза Вера Иванова, представител на майките с увреждания, съобщи БНР. Иванова посочи, че е доволна от днешната среща и очаква приемането на новите предложения. Друг основен проблем е при ТЕЛК-овете и те продължават да настояват за реформа именно там.