Най-големият бюджет в най-новата история на България е заради разходите за персонал - тоест за заплати, увеличени в годината на избори с 10%. Държавата ще изхарчи догодина 13.3 милиарда лева, като най-много от тях са за персонал - 5.1 милиарда.

Парламентът одобри разходите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, както и на президентството, омбудсмана и Конституционния съд на приключилото си късно снощи заседание. Близо 7 часа - до 22 ч. вечерта, депутатите обсъждаха и гласуваха перо по перо бюджет 2019, с който продължават и днес. 

Бюджетната рамка за догодина, която предвижда най-големи разходи в най-новата история на България, бе гласувана със 100 гласа "за", 66 "против" и един "въздържал се". 

Едва 80 млн. лева са заделени за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. 3.7 млрд. лева ще бъдат трансферите за общините, 4.2 млрд. лева за ДОО и 1.4 млрд. лева за НЗОК. През 2019 г. вноската в общия бюджет на ЕС ще е 1 282 127 700 лв.

Бюджетът е с дефицит от 399 328 700 лева.

"Предлагате най-социалния бюджет, който извади българския народ на бунтове по улиците", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. А нейни колеги от левицата неколкократно обявиха бюджета за предизборен.

Догодина ще има избори за евродепутати в периода 23-25 май, както и местни избори наесен, а мнозина политици и анализатори смятат, че ще има и предсрочни парламентарни избори.

"Защо застъпвате тезата, че за големи инвестиционни проекти като АЕЦ "Белене" въобще не трябва да участва българската държава? По каква логика? Защо ще участваме в санирането на частни апартаменти, а не можем да участваме с дялови бюджетни средства в изграждането на крупни инвестиционни проекти", каза соцдепутатът Румен Гечев.

Бюджетната рамка предвижда общият размер на приходите, помощите и даренията да е почти 25.7 млрд. лв., от които данъчните приходи са малко над 23 милиарда.

И като започна да се лее

Българската академия на науките (БАН) получава 107 милиона догодина - с 40 милиона повече. Ръст без аналог с други бюджетни организации, обяви просветният министър Красимир Вълчев, добавяйки, че академията има възможност да печели проекти от Фонда за научни изследвания. 

С 20 милиона повече от сегашните пари управляващите дават на Министерството на културата, чийто бюджет догодина е малко под 200 милиона лева. 

Рекорден бюджет има МВР - 1.5 милиарда лева, от които 1.3 милиарда за заплати. За политика в областта на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред се дават 877.7 млн. лева. За политика в областта на пожарната безопасност и защита на населението при извънредни ситуации са предвидени 257.8 млн. лв. За границите и контрола на миграционните процеси разходите са 212 млн. лв., а за управлението и развитието на системата на МВР - 167.2 млн. лв. За 2019 г. могат да бъдат натрупани още разходи в размер на 160.5 млн. лева.

От 1.4 милиарда лева разходи на Министерството на отбраната близо 966 милиона лева са за заплати. 411.2 млн. лева нови задължения може да натрупа МО догодина. През бюджета се отпускат 14.7 млн. лева на Националния военен университет "Васил Левски", почти 7.5 млн. лева на Военната академия "Г. С. Раковски" и 5.8 млн. лева на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

274.8 млн. лева са разходите на правосъдното министерство, от които почти 200 милиона за персонал. В разходите са включени средства за увеличаване на персонала на ГД "Изпълнение на наказанията" със 134 служители и на ГД "Охрана" с 66 бройки.

От 664.9 млн. лева разходи за Министерството на образованието 372.5 млн. лева ще изразходва МОН за персонал. Трансферите за БАН и държавните висши училища са в размер на 551.3 млн. лева. От висшите училища най-много ще получи Софийският университет "Св. Климент Охридски" - 66.1 млн. лева.

Въпреки предложенията за увеличаване на разходите дори и от ГЕРБ в крайна сметка земеделското министерство ще разполага със 192 милиона лева. С 267 милиона лева ще разполага Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 175 милиона лева от всички разходи ще са поредната субсидия за БДЖ "Пътнически превози".