Въпреки гаранциите, дадени от енергийния министър, че няма да има съкращения в "Марица изток", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) вече е купил 1/4 за необходимите за работата на държавната централа въглеродни емисии, миньори и енергетици се изсипаха днес на протест в София. Този път организирани от КТ "Подкрепа", след като вчера протестираха в Раднево под лилавите знамена на КНСБ.

В Раднево вчера пристигна по спешност и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която обеща да няма съкращения и че БЕХ купува квотите. Утре представителите на двата големи синдиката се срещат с президента Румен Радев, който на 3-4 декември в Катовице, Полша, ще представи позицията на България на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Радев вече обяви, че макар страната ни да подкрепя Споразумението от Париж от 2015 г., мерките за борба с климатичните промени следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията. 

Това напълно съвпада с позицията на правителството, че България "категорично не подкрепя повишаването на изискванията във връзка с климатичните промени", обявена от министър Петкова пред протестиращите в Раднево.

В София протестиращите миньори и енергетици, пристигнали с автобуси в столицата, се отправиха с възгласи "Победа" към Представителството на Европейската комисия на ул. "Г.С. Раковски".

Те настояват да бъде защитен браншът и да им бъдат гарантирани работните места, защото в районите на енергийния комплекс нямат друг поминък. Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи, че искането им да се преразгледа решението на Европа е получило подкрепа от Бойко Борисов по време на вчерашната им среща.

"Ако повелята на Европа бъде изпълнена, България ще остане без ток, а 150 000 души без работа", каза Манолов.

По официални данни в държавната ТЕЦ "Марица изток" и държавните "Мини Марица изток" работят малко на 11 000 души.

Протестиращите носеха плакати "КЕВР отговори ще има ли ток и на какви цени", "Регулатори или предатели", "МОСВ, не мълчи, а задълженията си към енергетиката изпълни" и др.

Екоминистерството е поискало безсрочна дерогация (изключване от правилата на ЕС - б.р.) за работата на ТЕЦ-а. До 25 декември Българският енергиен холдинг ще закупи и всички емисии, за да работи централата в нормален ритъм - това означава между 300 и 500 милиона лева.

ТЕЦ-овете в "Марица изток" осигуряват 42% от електроенергията в България и е трудно да бъдат заместени бързо, в случай че се стигне до затварянето им заради замърсяването на околната среда.