Депутатите от социалната комисия се събират на извънредно заседание. На него те ще преразгледат и гласуват новите корекции в Закона за личната помощ, съобщава Нова тв.

Само преди ден майки на деца с увреждания изпратиха гневно писмо до властта, в което твърдят,че документът е осакатен спрямо първоначалния вариант и ще остави много нуждаещи без асистент.

След среща с премиера Бойко Борисов стана ясно, че спорните текстове ще бъдат коригирани. Уверението на властта е,че реформите в сферата ще бъдат финансово обезпечени. В четвъртък малко преди депутатите да приемат окончателно бюджета за следващата година, омбудсманът Мая Манолова и майките дойдоха в Народното събрание и проведоха редица срещи с представители на ГЕРБ.

Следващата седмица депутатите трябва окончателно да гласуват Закона за личната помощ и Закона за хората а увреждания.

Както Клуб Z писа, във вторник се проведе извънредно заседание на социалната комисия в парламента, на което депутатите одобриха окончателно Закона за личната помощ. Заседанието обаче приключи със скандал, след като се оказа, че помощта може и не е финансово обезпечена след 1 септември 2019 година - когато на практика трябва да започне да действа новата програма за асистент. 

Омбудсманът, която присъства на заседанието, предупреди, че  средствата ще са изхарчени през първите девет месеца на годината. Причината е, че сега действащите програми ще са изчерпали ресурса от 71,5 млн. лв. Това са средствата, планирани от централния бюджет за 2019-а и са част от прокламираните от правителството 150 милиона лева повече, уж за исканията на майките. Всъщност са за всички хора с увреждания.

След края на заседанието на комисията майките се заканиха, че подновяват протестите си и ще търсят лична отговорност от премиера Бойко Борисов. А Манолова – че ако законът бъде приет в този му вид – ще сезира Конституционния съд.