Възможно е при предсрочно избори да има различен от настоящия парламент, тъй като "Воля" едва ли ще попадне в него, а "Обединени патриоти" имат осезаем спад в електоралната си подкрепа. Това е прогнозата на "Маркет линкс", която бе представена пред бТВ. Според агенцията в следващия парламент ще влезе "Демократична България".

3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента. Според социолога Добромир Живков подобни резултати е имало през 2013 г. по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, които бяха едни от най-масовите и най-продължителните за целия преход.

"Прогнозите са, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо", коментира Живков.

През месец май недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%. Близо 80% са на мнение, че има основание за протести.

"Голяма част от хората подкрепят протестите, макар и да не участват активно в тях", каза Живков.

Според него цените на горивата не са основен мотив, който кара хората да излизат на улицата.

"Цените на горивата могат да отключат протестна вълна. Въпросът е, че хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт. Според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване", коментира Живков.

Пада и доверието във всички институции, а през последните два месеца и двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, губят електорална подкрепа.

"От БСП към момента не успяват да извлекат осезаеми дивиденти от кризата, в която се намира българското общество. Дори виждаме, че през този месец има известна мобилизация на електората на ГЕРБ. Миналия месец имаме почти изравнени резултати  по отношение на база гласуващи, докато сега виждаме, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила при евентуален вот", коментира Живков.