Военните от Военноморските сили на Украйна и сътрудниците на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които бяха задържани в Керченския пролив, са обвинени за незаконно пресичане на руската граница, съобщи пред ТАСС адвокатът на един от арестуваните военнослужещи Николай Полозов.

„Обвинението им е предявено веднага след ареста. Всички са обвинени по чл. 3 т. 322 от Наказателния кодекс на Руската Федерация („За незаконно пресичане на границите на Русия“)“, заяви адвокатът на арестувания Денис Гриценко.

Освен това, Полозов отбеляза, че от момента на задържането не се е срещал със своя клиент.

„Все още не съм се виждал с клиента си и не знам, дали са предадени документи от Москва и кой се занимава с разследването“, добави адвокатът.

По неговите думи „доброволци са донесли в следствения арест събрани за моряците вещи“. Членовете на екипажите, 24 граждани на Украйна, са арестувани до 25 януари. Те бяха преместени от Симферопол в следствен арест в Москва. 

С тоталната забрана за влизане в Украйна на руски граждани - мъже от 16 до 60 години, Киев засилва усещането за нарастваща заплаха за страната откъм Русия, пише "Ведомости".

В петък Украйна забрани влизането в страната на мъже с руско гражданство в боеспособна възраст, като се позова на военното положение, въведено след военноморския сблъсък с Русия в Керченския проток на 25 ноември. Руските власти заявиха, че ще оставят без огледален отговор мерките на Киев за границата.

"Обявеното в Украйна военно положение, поставянето на армията в пълна бойна готовност, възможното мобилизиране на военни от резерва и т. н. - всичко това създава у Запада реалистична картинка за наближаваща война, а руските изявления, че инцидентът в протока има изцяло граничен характер, изглеждат далеч не тъй убедително, както и обещанията да няма огледални забрани за украинските граждани", посочва "Ведомости" в редакционен коментар.

Цената на абордажа в Керч за Кремъл расте ли, расте - и не става дума само за отменената в последния момент среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Аржентина, толкова желана от Москва. Искането за освобождаване на украинските моряци, задържани от Москва, бе повторено след Тръмп от ЕС и НАТО. Предстоят по-строги антируски санкции, засилване на военното присъствие на НАТО в Черно море и други последици от руската демонстрация на сила, отбелязва изданието. 

"Не искат ли държавните лидери твърде скъпа и прескъпа цена за правото да се чувстват големи лоши момчета?", пита се вестникът, цитиран от Би Би Си.

Кремъл най-вероятно няма да отвърне на Киев с огледални гранични мерки - не толкова заради благополучието на украинската диаспора в Русия или с оглед потребностите на руската икономика, колкото в името на пропагандната борба, прогнозира "Новая газета".
За разлика от Киев, Москва не се стреми да промени проруската ориентация на част от украинското население. Русия, напротив, иска да запази лоялността на колкото може повече от украинците, които живеят и работят във федерацията, отбелязва киевският политолог Григорий Чижов. 
В Русия пребивават почти 2 милиона украински граждани, включително гурбетчии, цитира изданието данни на социолога Юлия Флоринская от Руската академия за народно стопанство и държавна служба.

"Най-ефикасната "мека сила" изглежда е възможността човек да спечели нещо в Русия. Без това ще е трудно (Москва) да повлияе някак върху нагласите в съседните страни", смята Чижов. 

Неотдавна лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски прикани "да се ускори издаването" на руски паспорти на украинци - това според него ще съдейства Украйна "в последна сметка да бъде съсипана", напомня "Новая газета".
"Вашингтон тласка Киев към война с Русия", пише в заглавие "Независимая газета". Според всекидневника въведеното от Киев военно положение в граничните с Русия области, "събирането на украински войски" в сепаратистки Донбас и "започналото" разпращане на повиквателни на военни от резерва "недвусмислено сочат, че Киев започва да се готви за война".

"Нито в САЩ, нито в НАТО, нито в някакви европейски структури не се чу призив за отказ от подобни действия", изтъква изданието.

САЩ не се стремят толкова да решат проблемите на Киев в Азовско море, "колкото под предлог, че налагат нови санкции, да изолират военната дейност на Руската федерация в Близкия изток и други региони от света. С което да й попречат да осъществи горивните си проекти - да транспортира за Европа петрол и газ по изгражданите днес тръбопроводи", коментира военният експерт Едуард Родюков.

Тъкмо за да наложат подобни санкции, "американците подпомагат сега негласно Киев да започне активни бойни действия в Донбас с оглед да обвинят после за това Русия и да започнат нови блокадни действия срещу нейните интереси", добавя руският аналитик. 

Същевременно по думите му "САЩ и НАТО си затварят очите" за това, че президентът Порошенко е изпратил на донбаския фронт "елитен батальон десантчици, обучаван от американски инструктори да воюва в градски условия". "Явно не за мирни дела", твърди експертът на "Независимая газета"