Дни преди Никулден от Агенцията по храните тръгнаха на проверки. Заради студа по-малките язовири замръзнаха, а силният вятър в морето прогони рибата навътре. Въпреки това прясна риба в магазините има в изобилие. Само паламудът е замразен - от Турция, а от Гърция има внос на лаврак и ципура, информира бТВ.

Търговците заявиха, че най-много се купува чернокоп, сафрид и барбун. От днес започват да се зарежда и шаран. Обещават, че цената му няма да скочи повече от 6 лв. за килограм, колкото е сега.

Макар и под лед, рибата е проверена. От регионалната инспекция по безопасност на храните съобщиха, че се взимат проби от шарановите стопанства, а транспортирането трябва да се извършва само с лицензирани автомобили.

В Поморие рибарите хващат само кефал. Големите кораби влизат километри в морето за чернокоп и сафрид. В празничните проверки за риба ще се включат и инспекторите от Агенцията по аквакултури, както и данъчните.

Как да сме сигурни, че рибата е прясна: трябва да внимаваме очите да са изпъкнали и светли, цвета на хрилете да е розово-червен, да няма изпъквания и кръвонасядания, люспите да са прилепнали...